De supporters van Feyenoord die tegen een nieuw stadion zijn en de laatste twee weken hebben gezien dat de oppositie binnen de gemeenteraad terrein wint omdat de N.V. Stadion de financiering niet rond krijgt en ook vrijdagmorgen een steun in de rug kreeg van de Rekenkamer, realiseren zich waarschijnlijk niet dat de euforie van korte duur kan zijn. Leefbaar Rotterdam – met elf in de Raad de grootste Rotterdamse politieke partij – voelt zich namelijk beentje gelicht door met name de zes kleinste partijen binnen de gemeenteraad. Die hebben kans gezien om de spreektijd van Leefbaar tijdens debatten te verkorten en die van henzelf te verhogen
.
Medeverantwoordelijk voor die wijziging zijn uitgerekend zes van de zeven kleinste politieke partijen in Rotterdam, waarvan vijf oppositiepartijen en alle vijf tegen een nieuw Feyenoord-stadion. De term broedermoord is in dit verband al gevallen.
Het gaat om de PVV, Partij voor de Dieren, 50Plus, SP en Nida. De eerste drie partijen hebben 1 zetel in de Raad. SP en Nida twee.
Tegenover het aantal zetels staan de toegestane spreektijden in de Raad. De kleinste partijen vinden dat ze er soms voor spek en bonen bijzitten en willen vaker aan het woord zijn. Om er niet elke nachtwerk van te maken moet dit – vinden de kleintjes, en het presidium (*) – ten koste gaan van de grootste partij die - dankzij zoveel stemmen een zee aan tijd heeft - altijd speektijd over heeft.
Robert Simons, de nieuwe fractievoorzitter en lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam, zei perplex te zijn toen het besluit hem werd meegedeeld. ‘’Ik ben in m’n hele leven nog nooit zó boos geweest.’’ Tijdens de eerstkomende raadsvergadering dient hij daarom ook een motie in om deze coupe te verijdelen. ‘’En als dat niet lukt zijn we monddood gemaakt.’’ Mogelijk wacht dan een gang naar de rechter. De vraag is namelijk of een presidium (*) onder leiding van de burgemeester dit zomaar kan beslissen.
Leefbaar heeft bij een twee uur durend debat recht om 20 minuten aan het woord te zijn. Binnenkort 13 minuten. De kleinere partijen gaan van 8 naar 9 minuten gaan.
(*) Het presidium van Rotterdam wordt gevormd door de burgemeester en de fractievoorzitters van alle politieke partijen. Hun aanwezigheid en stem binnen het presidium hebben niets te maken met de grootte van hun partij binnen de gemeenteraad. Rotterdam heeft 13 politieke partijen en dus 13 fractievoorzitters. Leefbaar heeft 11 zetels. VVD, GroenLinks, PvdA en D66 elk 5. Denk 4. Daarna volgen de kleinste: Nida (2), CDA (2), SP (2), PVV (1), CU-SGP (1), PvdD (1) en 50Plus (1).