Leefbaar, VVD, D66 en Denk: 1,8 miljoen voor slavernij-jaar

16 March 2023, 06:15 uur
Politiek
mainImage
ANP
Slavernij-monument in Rotterdam. Links: Azarkan (Denk)

Rotterdam trekt 1,8 miljoen euro uit om met een breed stadsprogramma 150 jaar afschaffing slavernij te herdenken. Educatief materiaal over die geschiedenis wordt onderdeel van Onderwijs010.nl. Het aanbod is gebruiksklaar voor scholen (po, vo, mbo). In 2023 wordt de menukaart aangevuld met 6 videoclips over het koloniale verleden/slavernij en de relatie met Rotterdam.

Verhalenhuis Belvedère maakt daarnaast een maatwerkprogramma voor deelnemende scholen en er worden in samenwerking met erfgoedpartners uit Rotterdam activiteiten opgezet voor scholen.

Rotterdamse leraren krijgen bovendien de mogelijkheid zich bij te scholen op dit thema. De Hogeschool Rotterdam organiseert daarnaast een bij/nascholingscursus voor docenten (po en vo) op haar locatie aan het Museumpark. De bijeenkomsten volgen in het tweede kwartaal van dit jaar.

Ook landelijk zijn er voorzieningen beschikbaar om initiatieven en activiteiten gedurende het Herdenkingsjaar te ondersteunen. Het Rijk stelt twee fondsen beschikbaar: Mondriaan Fonds en Fonds voor Cultuur Participatie.