Leefbaar waarschuwt voor onveilig Metrostation Zuidplein

30 May 2023, 06:40 uur
Politiek
mainImage
Geert van Someren

Het metro- en busstation Zuidplein wordt in de avonduren gedomineerd door verwarde personen, bedelaars, dronken lui, verslaafden, dealers en zwartrijders die te pas en te onpas poorten opentrappen. Volgens Ingrid Coenradie, de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, leidt dit ertoe dat het station op dat tijdstip transformeert in een onveilige plek ''waar vaders hun dochters afraden te komen en waar onze ouderen beter met een grote boog omheen kunnen lopen.''

‘’De signalen die wij ontvangen is dat er van handhaving op deze locatie amper tot geen sprake van is. Onacceptabel’’, vindt Coenradie voor het drukstbezochte OV-knooppunt van Rotterdam-Zuid.

In de omgeving zijn talloze HBD-voorzieningen gehuisvest en tevens heeft Leefbaar Rotterdam in het verleden al signalen naar voren gebracht over overlastgevende dakloze Oost-Europeanen. Daarom is Coenradie benieuwd in hoeverre deze combinatie een versterkend effect heeft op de overlast. Ze heeft die vraag doorgespeeld naar burgemeester Aboutaleb, die de verantwoording heeft over de veiligheid van Rotterdam.

Bovendien wil Coenradie weten hoe frequent er door de politie, boa’s en/of OV-surveillanten gehandhaafd wordt rondom het Zuidplein in de avonduren en of dit wordt bijgehouden. En als er cijfers van zijn, zou ze die ook graag zien.