mainImage

Leefbaar: 'Wat doen die Chinezen precies, burgemeester'?

Raadslid Coenradie
1 november 2022, 07:05 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Het communistische Chinese regime gebruikt een Rotterdams pand om intimidatie en spionagepraktijken uit te voeren. Dit moet niet mogelijk zijn in onze stad, vindt raadslid Ingrid Coenradie van Leefbaar Rotterdam. In haar ogen mag Rotterdam mag geen vrijhaven zijn voor buitenlandse mogendheden met kwade intenties. Komende donderdag wil ze daarover in de actualiteitenvergadering van de gemeenteraad in debat met burgemeester Aboutaleb.

Uit de eerste berichtgeving van RTL Nieuws en Follow the Money bleek dat de Chinese overheid zeker twee ‘overzeese servicestations’ in Nederland had geopend. Chinese Nederlanders konden er hun Chinese rijbewijzen verlengen en wijzigingen in de burgerlijke stand doorgeven. Maar uit later onderzoek bleek dat deze stations dependances waren van de Chinese politie. De Nederlandse overheid was daarover niet ingelicht.

‘’De Chinese overheid schijnt daarnaast vanuit deze stations contact te zoeken met Chinese critici. In het bericht staat ook: ‘Op Chinese overheidssites en nieuwsplatforms valt te lezen dat de bureaus ook bedoeld zijn om Chinees politiewerk in het buitenland mogelijk te maken en om inlichtingen te verzamelen’, aldus raadslid Coenradie, die nu opheldering wil.