Dagblad010 | Leefbaar wil aandacht voor veiligheid van blinden

Leefbaar wil aandacht voor veiligheid van blinden

mainImage

Leefbaar-raadsleden Michel van Elck, Robert Simons en Geert Koster vragen het college van B&W om specifieke aandacht voor de veiligheid blinde en slechtziende Rotterdammers in het verkeer. Vanwege het toenemende aantal elektrische auto's en scooters in de stad, vrezen zij dat de veiligheid van mensen met een visuele beperking in het geding komt.

Sinds de zomer van 2019 moeten nieuwe elektrische auto’s een motorgeluid laten horen wanneer zij 20 kilometer per uur of langzamer rijden. Hierdoor kunnen mensen die blind of slechtziend zijn auto’s die stapvoets rijden horen aankomen. Dit geldt echter niet voor elektrische auto’s die voor 2019 zijn gebouwd en voor elektrische scooters. Die maken geen geluid, wat dus volgens de raadsleden voor levensgevaarlijke situaties zorgt. 

Het drietal wil van het stadsbestuur weten hoe vaak er in het afgelopen jaar een ongeluk ontstond doordat mensen die blind of slechtziend zijn een elektrische auto/scooter niet hebben hoorden aankomen. Verder vragen Koster, Van Elck en Simons of de verantwoordelijke wethouder in gesprek wil gaan met de Rotterdamse Stichting Blindenbelangen om een plan van aanpak te maken voor de verminderde verkeersveiligheid.


Foto: ANP