Leefbaar wil camera's om afval autohufters te registreren

2 April 2024, 16:56 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Barendrecht

Leefbaar is er een groot voorstander van dat in Rotterdam camera’s worden geplaatst die het uit het raam werpen van afval door automobilisten registreert. In Groot-Brittannië is dit systeem al geïntroduceerd. En met succes, weet raadslid Benvenido van Schaik. Optimale pakkans zonder afhankelijk te zijn van toeval.

‘’Er belanden soms hele zakken met voedselverpakkingen op de weg. Een schande om te zien. En tot nu ook nog eens lastig om aan te pakken. Je moet immers op heterdaad betrapt worden. Daarom komt de recente technologische ontwikkeling met afvalcamera’s ons goed uit’, aldus Van Schaik, die de palen ook in Rotterdam geplaatst wil zien.

De fractie van Leefbaar houdt er rekening mee dat Den Haag niet al te vlot zal zijn met een eventuele nieuwe wetgeving op dit vlak. Politieke partijen als D66 huiveren van camera’s. ‘’Maar misschien is Rotterdam dan solo bereid om een pilotproject met afvalcamera's te starten om zowel Den Haag als onszelf de relevantie van deze technologie te tonen’’, vraagt Van Schaik aan wethouder Karremans.