Leefbaar wil weten of de Stadion-bazen zelf ook investeren?

17 May 2021, 00:37 uur
Politiek
mainImage
Inzet: raadslid Simons (Leefbaar)

door Jan D. Swart

Robert Simons, de nieuwe fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam die duidelijk geïnteresseerder en kritischer aankijkt tegen de bouwplannen voor een nieuw Feyenoord-stadion dan zijn naar JA21 vertrokken voorganger Joost Eerdmans, heeft na het doorlezen van het 234 pagina’s tellende Deloitte-rapport wethouder Van Gils gevraagd of het hem bekend is of de bestuursleden en commissarissen van Stadion Feijenoord N.V. bereid zijn om zelf óók te investeren in aandelen van Stadion Feijenoord N.V. en zo ja, met welk bedrag?

Simons zegt in een brief aan de verantwoordelijke D66-wethouder ‘’dat het in het bedrijfsleven namelijk als een goed teken wordt gezien wanneer het management zelf meedoet.’’

Simons zegt ze niet allemaal te kennen, deze bestuursleden en commissarissen van Stadion Feyenoord N.V. getuige zijn opmerking dat er in het Investeringsmemorandum een opsomming ontbreekt van de natuurlijke personen die betrokken zijn bij de governance van Stadion Feijenoord N.V. en ook hun specifieke rol. Hij vindt dat de gemeente Rotterdam, die voor veertig miljoen euro aan aandelen deelneemt aan Stadion Feijenoord N.V., het recht heeft ‘’om te weten met wie we te maken hebben’’ en vraagt een opsomming. (*)

Omdat de balans van Stadion Feijenoord N.V. – ‘’de partij waar wij geld in stoppen’’, aldus Simons – een belangrijk onderdeel is voor de gemeenteraad om Feyenoord City te kunnen toetsen wil hij - ter vaststelling van de urgente waarde - inzicht in die balans. ‘’Want in het prospectus vinden wij dit niet terug'', laat hij weten. ''Trouwens waarom niet’’, voegt hij eraan toe.

En hoe zit het met de Kuip?

Verder is Robert Simons buitengewoon nieuwsgierig naar de verdere status van De Kuip, mocht de bouw van het nieuwe stadion doorgang vinden. In het Investeringsmemorandum wordt er namelijk met geen woord over gesproken. ‘’Terwijl’’, zegt hij, ‘’de huidige Kuip logischerwijs óók in de boeken van de Stadion Feijenoord N.V. zit. Dus wat zijn de plannen inzake de herontwikkeling? En wat gebeurt er met tegenvallers en zijn die van invloed op de geldstromen, dus op het dividend voor de gemeente?’’

Simons wil nu eindelijk het beeld eens duidelijk en sluit af met drie gevoeligheidsvragen: 1) Bij welk aantal bezoekers en omzet ontvangt de gemeente Rotterdam geen dividend meer? 2) Bij welk aantal bezoekers en omzet ontvangt de BVO Feyenoord minder dan de voorziene minimumbijdrage van 17,5 miljoen euro? En: 3) Bij welk aantal bezoekers en omzet moet er geld bijgestort worden door de financiers (waaronder de gemeente Rotterdam) om faillissement van Stadion Feijenoord N.V. te voorkomen?

(*) De Raad van Commissarissen van de N.V. Stadion bestaat overigens uit: Van Oord, Van der Vegt, De Waard – Preller, Duisenberg en Barg. De directie van de N.V. Stadion uit: Van Merwijk en Berg.