Leefbaar zij aan zij met SP inzake sociale huur in Rotterdam

19 February 2024, 19:15 uur
Politiek
mainImage
Vanesse Bruin

Raadslid Vanessa Bruin, die aan het rechtse imago van Leefbaar Rotterdam een strak links karaktertrekje toevoegt inzake de verdeling van het spaarzake sociale woningenbestand, heeft de verantwoordelijke wethouder Zeegers geconfronteerd met een lijstje raadsels uit het Oude Noorden. Het gaat daarbij om een roedel woningen van woningcorporatie Havensteder, die om duistere redenen leeg staat. Sommige al heel lang. Te lang, vindt Bruin en dat bevalt haar voor geen meter. Het betreft:

· Nieuwe Hamelstraat 7 (8 maanden leeg)
· Nieuwe Hamelstraat 13 (12 maanden leeg)
· Nieuwe Hamelstraat 37 en 39 (12 maanden leeg)
· Nieuwe Hamelstraat 47 en 53
· Nieuwe Hamelstraat 87
· Zwaanhalskade 121(12 maanden leeg)
· Zwaanhalskade 99 (18 maanden leeg)
· Zwaanhalskade 71, 80 en 94

Kardinale vraag is natuurlijk: waarom staan die panden zo leeg? Wat vraagt Havensteder? Wat wil Havensteder eraan verdienen? Even zo goed kan het desinteresse zijn. Maar wat mankeert er dan aan die woningen?

Kortom, in termen van raadslid Bruin: Heeft het stadsbestuur van Rotterdam een overzicht van leegstaande sociale huurwoningen, de duur van de leegstand, de oorzaak van de leegstand? Ze wil inzicht. 

De oppositiepartijen in de gemeenteraad zijn maar wat blij met de kritiek van Bruin op het woningbeleid, maar er hangt in de fractiekamer van de SP nog geen portret van Bruin. Ook niet thuis bij Kees Jonker.