Dagblad010 | Leo de Kleijn (SP) weg na nederlaag

Leo de Kleijn (SP) weg na nederlaag

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

SP’er Leo de Kleijn verlaat de Rotterdamse politiek. Maandag heeft hij dit besluit genomen. Twaalf jaar lang was De Kleijn lid van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen van 21 maart verloor de SP drie van haar vijf zetels. De Kleijn vindt het beter dat hij plaatsmaakt, opdat de tweemansfractie een nieuwe, verse doorstart kan maken.
Fractievoorzitter van de SP zal worden Aart van Zevenbergen.

Ook een verrassing is dat Luiza Soares, die met ruim 1600 voorkeurstemmen in de raad werd gekozen, zal afzien van haar raadslidmaatschap. Voor haar was dat een moeilijke beslissing. Maar het werk in een tweemansfractie zou niet te combineren zijn met haar overige werkzaamheden.
Haar plaats wordt ingevuld door Taylan Cicek, die nummer drie stond op de kandidatenlijst van de SP.

Hieronder de brief van Leo de Kleijn aan burgemeester Aboutaleb:

Beste Ahmed, geachte burgemeester,
Ik wil je bij deze laten weten dat ik mijn plek in de nieuwe gemeenteraad van Rotterdam niet zal innemen. De SP heeft onder mijn leiding bij de verkiezingen van 21 maart een fors verlies moeten incasseren. Mijn partij zal daarom in de nieuwe raad terugkomen met een kleinere fractie van twee leden. Mijn hoop en strategische inzet voor de verkiezingen was een linkse samenwerking met PvdA, SP, GroenLinks en Nida Rottedam om te zorgen voor een nieuwe koers voor de stad. Socialer, duurzamer en meer inclusief. Ik kan niet anders dan vaststellen dat die samenwerking in het zicht van de verkiezingsdag uit elkaar gevallen is. Dat reken ik ook mijzelf aan. Daar bovenop kwam de nederlaag voor de SP op 21 maart zelf. Ook dat moet je je als lijsttrekker altijd aanrekenen. Ik ben niet iemand die snel wegloopt als het slecht gaat en ben niet te beroerd om mijn partij en de SP kiezers ook in minder goede tijden te vertegenwoordigen.
Toch heb ik besloten om nu afscheid te nemen. Vooral om plaats en ruimte te bieden voor een nieuwe SP fractie. Ik ben ervan overtuigd dat de SP in Rotterdam de komende jaren de weg omhoog weer zal vinden. Zo komt er voor mij na twaalf jaar een einde aan mijn lidmaatschap van de Rotterdamse raad. Ik dank iedereen die zich in die periode ingezet heeft voor de stad en de raad, niet in het minst de griffie, de bodes, mijn fractiegenoten en onze fractieondersteuning. De nieuwe SP fractie zal bestaan uit Aart van Zevenbergen en Taylan Cicek, waarbij Aart de rol van fractievoorzitter op zich zal nemen.


Foto: Digitaal Dagblad