Martha Flora toch niet sociaal

24 April 2022, 20:18 uur
Politiek
mainImage
Martha Flora in Hillegersberg

De 34 woningen in verzorgingstehuis Martha Flora worden door het college van B&W niet langer beschouwd als sociale huurwoningen.

Tot verbazing van 50Plus Rotterdam telde de gemeente Rotterdam gedurende lange tijd mee in de goedkoopste woningcategorie: sociale woningen met huren onder de 752 euro. Dat terwijl in werkelijkheid de bewoners van Martha Flora eraan gewend zijn om ruim 5500 euro per maand te betalen om in het tehuis aan de Schubertlaan in Hillegerersberg te mogen wonen.  

In november trachtte gemeenteraadslid Ellen Verkoelen van 50Plus deze 'statistische vergissing' te corrigeren. Zij diende een motie in om de 34 woningen te laten meetellen in waar ze thuishoren: het topsegment. Daarvan beginnen de huren bij 1380 euro. Haar motie werd echter ontraden door de wethouder en verworpen door een krappe raadsmeerderheid.

Verkoelen liet het er echter niet bij zitten. In maart stelde zij schrijftelijke vragen aan het college in de hoop duidelijkheid te krijgen over hoe het toch mogelijk was dat de gemeente Martha Flora in de goedkoopste categorie sociaal had ingedeeld. Hierop kreeg zij het antwoord, dat Martha Flora niet meer als sociaal wordt beschouwd. Maar voortaan wordt geclassificeerd als woningen in het midden- en hogere segment.

Aangezien het stadsbestuur in zijn beantwoording niet uitlegt waarom Martha Flora per abuis in een verkeerde categorie werd ingedeeld, gaat Ellen Verkoelen deze week nieuwe schrijftelijke vragen stellen. Zij wil ook weten hoe het college erbij komt dat Martha Flora in het midden- en hogere segment zou vallen. Dan gaat het om huren van 752 tot 1060 (middensegment) en 1060 tot 1380 euro (hoger segment). Volgens Verkoelen is duidelijk dat Martha Flora tot het topsegment behoort.