Meer coronaboetes in etnisch-cultureel diverse straten

11 March 2021, 15:05 uur
Politiek
mainImage
Links: raadslid Leewis

De Rotterdamse politie schreef in de beginmaanden van corona onevenredig veel boetes uit in etnisch-cultureel diverse straten.

Het lijkt er dus sterk op dat mensen in een cultureel diverse wijk, mensen met een niet westerse achtergrond, een grotere kans hebben om gecontroleerd te worden op de corona-maatregelen en een boete te krijgen. Dat stelt het Rotterdamse raadslid Stephan Leewis van GroenLinks naar aanleiding van een onderzoek door Vrij Nederland. Hij vindt dit een ongelijke behandeling en wetshandhaving, die sterk op etnisch profileren lijkt.

‘’Amnesty noemt etnisch profileren in strijd met de mensenrechten. Het een vorm van discriminatie die bijdraagt aan een negatieve beeldvorming over etnische minderheden en het schaadt de legitimiteit van de Rotterdamse politie’’, zegt Leewis.

In Rotterdam werd bijna de helft van de coronaboetes (48%) uitgedeeld in etnisch cultureel diverse straten, terwijl slechts 38% van de bewoners in een etnisch-cultureel diverse wijk woont. Dat laat zien dat de politie in Rotterdam meer boetes uitdeelde in de straten waar veel mensen met een niet-westerse migratieachtergrond wonen dan op basis van het aandeel bewoners in etnisch-cultureel diverse wijken te verwachten viel.

Het onderzoek richtte zich alleen op de uitgeschreven boetes (voor onvoldoende afstand houden) door politieagenten. Leewis zegt dus benieuwd te zijn of deze verdeling ook voorkomt in de gegevens van de Boa’s.

Leewis: ‘’Een van de oorzaken van etnisch profileren is overpolicing: de politie is in sommige buurten vaker aanwezig. Dat komt doordat er in die buurten meer (geregistreerde) criminaliteit is, waardoor agenten er vaker controleren, al dan niet aangestuurd door predictive policing software. Hierdoor worden mensen in deze buurten vaker gecontroleerd en beboet. Dat levert de vicieuze cirkel op waarvan etnisch profileren het gevolg is.’’

Reden voor het GroenLinks-raadslid om aan burgemeester Aboutaleb te vragen of de Rotterdamse politie deze software ook gebruikt en op welke data die is gebaseerd.