Uit de Dementiemonitor 2024 van Alzheimer Nederland en het kenniscentrum Nivel1 blijkt dat 13% van de mantelzorgers zich zeer zwaar belast of overbelast voelt, en 29% geeft aan dat ze de zorg binnen een jaar niet meer volhouden als de situatie niet verandert.
Raadslid Crielaard van Leefbaar Rotterdam las dit en schreef zorgwethouder en partijgenoot Buijt vervolgens een brief met de vraag hoe hij de effectiviteit van bestaande hulp, zoals de Mantelfoon en respijtzorg, ervaart en of er cijfers beschikbaar zijn hoeveel mantelzorgers gebruikmaken van deze voorzieningen. Ook of ze die al voldoende ervaren.
De Dementiemonitor is gedetailleerd. Mantelzorgers blijken ook steeds meer moeite te hebben met het combineren van zorg en dagelijkse activiteiten: in 2024 geeft 71% aan hier last van te hebben, tegenover 64% in 2020.
Ook in Rotterdam, waar relatief veel mantelzorgers voor mensen met dementie zorgen, is de belasting groot: 17% is zwaar overbelast en dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 13% ‘’en een zorgwekkende ontwikkeling’’, aldus Crielaard, met verwijzing naar een eerder artikel in Dagblad010 dat steeds meer Rotterdamse mantelzorgers kampen met psychische en fysieke klachten door de zware zorglast en een gebrek aan ondersteuning.
‘’Maar hoewel Rotterdam al initiatieven zoals de Mantelfoon heeft en daarnaast het predicaat Dementievriendelijke Gemeente, blijkt dat veel mantelzorgers nog steeds onvoldoende steun ervaren, dus wat kan er aan gedaan worden’’, is de voor de hand liggende vraag van Crielaard, die wil voorkomen dat de mantelzorgers zelf in de gezondheidsproblemen komen en meer ontmoetingsplaatsen en hulp vanuit de wijk prioriteert.