mainImage

'Meer lokale partijen in gemeentebesturen'

Afbeelding is niet meer beschikbaar
21 juni 2018, 08:22 uur
Politiek

Winst bij gemeenteraadsverkiezingen heeft voor veel lokale partijen een plek in het college van burgemeester en wethouders opgeleverd. In 76 procent van alle gemeenten bestuurt op dit moment een lokale partij. Vier jaar geleden was dat nog 70 procent. In Rotterdam doet de lokale partij Leefbaar Rotterdam niet mee aan de coalitieonderhandelingen. In Barendrecht won Echt voor Barendrecht 14 van de 29 zetels, maar kon ook niet rekenen op een plek in gemeentebestuur. De overige zes partijen aldaar vormen samen een coalitie. EVB is daarmee de enige oppositiepartij in de Barendrechtse gemeenteraad.

De conclusies komen voort uit een analyse van de NOS van de verdeling van wethoudersposten in 364 gemeenten. In zestien gemeenten wordt nog altijd onderhandeld over een nieuw college.

Het CDA levert in 66 procent van de gemeenten een wethouder, gevolgd door de VVD in 57 procent. Vier jaar geleden was het aantal gemeenten waar het CDA en dat waar lokale partijen meebestuurden nog nagenoeg gelijk.

CDA en VVD zijn de komende collegeperiode dus zeer goed vertegenwoordigd. Er zijn weinig gemeenten te vinden waar een van beide partijen niet meedoet. Samen besturen ze in 88 procent van alle gemeenten, blijkt uit de analyse.


Foto: Digitaal Dagblad