Meer mensen met migratieachtergrond in bestuurstop Rotterdam

26 January 2021, 17:08 uur
Politiek
mainImage
Achbar en Zeegers

In Rotterdam zijn vrouwen en mensen met een migratieachtergrond in de meerderheid. Volgens het CBS telde de stad in 2019 ruim 644.000 inwoners. In totaal wonen er bijna 8.500 meer vrouwen in de stad dan mannen en Rotterdammers hebben gezamenlijk bijna 170 nationaliteiten. Een kleine meerderheid van 51,6% van de bevolking heeft een migratieachtergrond, met een relatief groot aandeel met een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse achtergrond.

Voor het Rotterdamse Denk aanleiding om samen met de ‘zusterfractie’ D66 diversiteit te gaan stimuleren bij benoemingen van bestuursleden.

Uit de eerste verkenning van de raadsleden Achbar en Zeegers komt naar voren dat van 85 bestuurders van Rotterdamse overheidsbedrijven slechts 2 een duidelijke migratieachtergrond hebben. ‘’Dit komt neer op nog geen 3 procent. Terwijl meer dan de helft van de Rotterdammers een migratieachtergrond heeft. Deze nieuwe Nederlanders herkennen zich niet in de bestuurlijke top van Rotterdam. En dat is een probleem, want rolmodellen zijn belangrijk. Kostbaar talent van Rotterdammers gaat zo verloren’’, aldus het tweetal.

‘’Rotterdammers met migratieachtergrond zien een carrière als bestuurder veelal als onbereikbaar en onbegaanbaar’’, schrijven ze. ‘’Dat is vooral voor overheidsbedrijven een probleem omdat het de legitimiteit van de besluiten aantast. “Zij” besluiten over “ons”, met verlies aan draagvlak tot gevolg. Bovendien is er krapte op de arbeidsmarkt en dat is ook voelbaar in de bestuurskamers.’’

Donderdag presenteren Denk en D66 tijdens de gemeenteraad een initiatiefvoorstel voor een diepergaand onderzoek naar de diversiteit bij de deelnemingen. Als tweede roepen zij het stadsbestuur op om diversiteit te stimuleren bij benoemingen van bestuursleden. Als derde willen zij dat Rotterdamse overheidsbedrijven transparant gaan rapporteren over diversiteitsbeleid. En als laatste willen ze dat divers talent makkelijker meedraait aan de top door bijvoorbeeld meer bestuursstages.