Rotterdam zet dit jaar ruim 2,5 miljoen extra in voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar (en hun ouders) op het versterken van sociaal emotionele vaardigheden en het voorkomen van psychische problematiek. De aanpak kan zelfs nog verscherpt worden als de resultaten van de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 hierom vragen. Jeugdwethouder Bokhove weet dit nog deze maand als de in opdracht van de directeur Publieke Gezondheid uitgevoerde landelijke meting publicabel wordt.
Het basisplan voor Rotterdam bevat onder meer een experiment met één vmbo/mbo school om in co-creatie een aanpak mentale gezondheid te ontwikkelen, gericht op klassen, docenten/mentoren en het begeleidingsteam van de school. Ook is gekozen voor het beter bekend maken (en verbinden) van de voorzieningen en interventies met de wijken en de scholen.
Het plan gaat in op de gevolgen van corona op het mentaal welbevinden van jongeren. ‘’Om te weten te komen wat we precies moeten doen, hebben we een analyse gemaakt van de behoefte aan ondersteuning die jongeren zelf, maar ook jongerenwerkers, schoolmaatschappelijk werkers en andere professionals hebben aangegeven’’, aldus Bokhove. ‘’We hebben hier verschillende bronnen voor geraadpleegd en aanvullend interviews gehouden met professionals, jongeren en jongerenvertegenwoordigers. En verder hebben we de Brede Raad 010 en Young 010 geraadpleegd.’’
Vanuit het jeugdbudget wordt jaarlijks in totaal ruim 10 miljoen euro geïnvesteerd in voorzieningen op het gebied van sociaalemotionele ontwikkeling en het voorkomen van psychische problematiek en middelengebruik.