Columnist Kees Jonker van Dagblad010 staat aan de vooravond van een nieuw avontuur. Onze online publisher, onlangs nog door NRC omschreven als hardcore onderzoeksjournalist, wordt gemeenteraadslid in Rotterdam. De SP - oeps, linkser kan het niet! - heeft de 62-jarige in Hillegersberg woonachtige Jonker op een verkiesbare vijfde plek gezet.
Weet je wel waar je aan begint, beste Kees?
Jonker: "Om eerlijk te zijn tast ik nogal in het duister. Vrienden en vriendinnen waarschuwen me dat ik in een slangenkuil terecht ga komen. Intriges. Haat en nijd. Soort van House of cards. Volgens de landelijke media ligt zelfs de mafia op de loer om te infiltreren in de lokale politiek. We gaan het zien... Ik slaap er niet slechter van".
Om maar eens een clichévraag te stellen: wat is je drijfveer om gemeenteraadslid te worden? Je hebt toch een veel relaxter leven als journalist? Lekker zeikerige stukjes schrijven over de malversaties en strapatsen van directeuren van Rotterdamse woningcorporaties. Het lijkt wel of er nooit een einde aan komt...
Jonker: "Vier jaar geleden startte ik kjonker.blogspot.nl. Via die site kon en kan ik nog steeds iedereen op de hoogte brengen van kwesties, die spelen in de Rotterdamse volkshuisvesting. Vaak zijn dat tenenkrommende zaken. De respons op mijn blog was groter dan ik had durven hopen. Mijn stukjes werden gelezen. En soms werden resultaten geboekt. Maar als je wat meer wilt bereiken, dan kan je natuurlijk beter raadslid worden. In augustus 2017 reageerde ik op een oproep van de SP. Zes weken later stond ik op een verkiesbare, vijfde plaats. Ging heel snel allemaal".
Was je al lang lid van de SP?
Jonker: "Nee. Nooit lid geweest van een politieke partij. Dat moet je niet doen als journalist, vind ik. Twee dagen voor de SP-ledenvergadering van 20 september vorig jaar ben ik lid geworden".
Behalve gitaar en een heel klein beetje piano spelen lijkt het erop dat je maar één hobby hebt. Dat is volkshuisvesting. Ben je echt zo'n saaie gozer?
Jonker: "Ho, ho pas op je woorden, René. Maar je hebt gelijk: saai vindt men het al snel. Ik heb inderdaad belangstelling voor volkshuisvesting. Al meer dan veertig jaar. Het 'leuke' ervan is voor mij, dat ik er nog steeds niets van begrijp. Een voorbeeldje. In 2016 maakten de vier grote corporaties in Rotterdam 1,4 miljard winst. Ze bouwden slechts een paar honderd nieuwe sociale huurwoningen, terwijl de woningnood gigantisch is. Snap jij dat? Nog een voorbeeldje. Een huurder die zijn huur te laat betaalt, wordt na twee maanden zijn huis uitgezet. Dat terwijl - nee, namen noem ik niet - een frauderende directeur, die een corporatie voor miljoenen tilt, gewoon in zijn luxe koophuis mag blijven zitten. En door getreuzel van justitie ook nog een gevangenisstraf ontloopt. Leg mij dat eens uit?"
Parbleu, sakkerloot. Heb ik het genoegen om een exclusief interview te hebben met de toekomstige, eerste (!) SP-wethouder voor bouwen en wonen van de gemeente Rotterdam? Blijf je dan nog wel online publisher bij Dagblad010?
Jonker: "Laat ik je een primeur geven. Ik ben de beroerdste niet. Als ik woensdag 40.000 voorkeurstemmen krijg, dan word ik wethouder. Met Leo de Kleijn ben ik dat overeengekomen. Voor de rest van de partij is het nog een verrassing. Ik moet alleen nog goedkeuring krijgen van mijn vrouw. Maar als zij hoort dat ik een BMW met eigen chauffeur krijg, dan zal ik dat wel voor elkaar krijgen".
U maakt een geintje wethouder Jonker?
Jonker: "Ja. Tuurlijk. Maar even serieus. Na 21 maart komt er, hoop ik, een nieuwe wethouder voor bouwen en wonen. Iemand, die niet langer roept dat er de komende jaren nog eens zomaar 20.000 goedkope huurwoningen moeten verdwijnen. Zelfs de VVD, zo viel me op tijdens het Koorts-debat van afgelopen zondag, begint nu al wat terug te krabbelen en zegt dat je sociale huur pas mag slopen als er binnen de gemeente een alternatief is. Gaat misschien toch nog goed komen met Vincent... Maar alles hangt af van woensdag. Meer dan anders ben ik benieuwd welke koers Rotterdam de komende vier jaar wil gaan varen. Kiest de stad voor nog eens vier jaar bevolkingsgroepen tegen elkaar op zetten? Of kiest men voor links? We gaan het zien".
'Met 40.000 voorkeurstemmen word ik wethouder'
20 March 2018, 09:53 uur
Politiek