Moet SP Rotterdam een zetel afstaan aan Denk?

12 September 2020, 23:25 uur
Politiek
mainImage
Links boven: Cicek, links onder: Schol en Soares. Rechts: De Kleijn.

door Jan D. Swart

De Rotterdamse SP-er Taylan Cicek, die vorige week zijn nek brak bij een buitenverjaardagsfeestje van zijn zoontje (*), heeft zijn bestuur aangegeven het liefst als raadslid te willen aanblijven, maar is volstrekt afhankelijk van het advies van zijn arts. Dat krijgt hij aan het begin van deze week.

Het bestuur en de fractie van de SP wachten daar met spanning op, want als Cicek medisch uit de roulatie moet heeft de partij met twee zetels in de gemeenteraad van Rotterdam gedurende de verplichte minimale vervangingsperiode van 16 weken een levensgroot probleem. Want op de SP-kieslijst van 2018 staat achter Cicek de naar de fractie van Denk overgelopen Luiza Soares. Zij kan de plaats van Cicek gewoon opeisen.

Bij de SP slapen ze al een paar nachten slecht bij die gedachte. Tenzij alsnog de nummer 1 op de kieslijst van 2018 – oud fractievoorzitter Leo de Kleijn – de zaak komt redden. Niet voor de hand liggend, want na de nederlaag bij de verkiezingen in maart 2018 (toen de SP drie van de vijf zetels verloor) trok De Kleijn zich uit de politiek terug. Hij was de beste debater van de gemeenteraad (met de geuzennaam: de stoorzender op links), maar  kon de nederlaag niet verkroppen.

Een andere mogelijkheid is dat Luiza Soares geen trek heeft in het tijdelijke avontuur of dat ze zo fideel is om vanwege haar switch naar Denk de positie niet op te willen eisen. Maar dat is vooralsnog gissen voor de SP. Het is haar ook nog niet gevraagd, omdat ze geen slapende honden wakker willen maken. Bij de SP zijn ze realist genoeg om te beseffen dat Denk een partij is die wel van een leuk trucje houdt.

Daarom ligt het ook in de lijn der verwachting dat als er signalen zijn dat Soares toch de vervanger van Cicek wil zijn, dat Leo de Kleijn de SP niet in de steek zal kunnen laten. En mocht Soares sportief zijn en van deelname af zien, wordt het eenvoudiger. Dan zit bij de vraag wie beschikbaar is de volgorde in eigen huis: Kees Jonker, Yildiz Burak, Pieter Schol. De laatste (routinier) vervangt Cicek inmiddels al in de commissie Buitenruimte en Bouwen & Wonen.

(*) https://dagblad010.nl/Politiek/raadslid-in-rotterdam-breekt-zijn-nek