Moslims worden in Rotterdam niet structureel gediscrimineerd door banken en financiële instellingen. Navraag bij Radar leert dat er slechts in vier gevallen mogelijk sprake van geweest zou kunnen zijn. Dat staat in het antwoord van wethouder Achbar (portefeuille: samenleven) aan raadslid Soytekin van Denk, die dit onderwerp – net als voorheen raadslid Stephan van Baarle deed – in het belang van zijn stemmers blijft repeteren.
Moslimdiscriminatie was een van de onderwerpen tijdens de uitgebreide stadsgesprekken die wethouder Achbar in de afgelopen tijd met veel Rotterdammers voerde: op de arbeidsmarkt, op straat en binnen de overheid. ‘’Specifieke signalen over discriminatie door financiële instellingen en banken zijn niet naar voren gekomen. Het college ziet daarom geen aanleiding om deze gesprekken opnieuw te voeren, maar we blijven in contact met onder andere Radar en Spior’’, laat hij weten.
De vragen over de mogelijke negatieve rol van banken en financiële instellingen in contact met moslims waren een reactie op de uitlatingen van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh. Hij is oud-wethouder van Den Haag en zelf moslim. Hij zei dat de Nederlandse Vereniging van Banken het probleem erkende. Reden voor de fractie van het Rotterdamse Denk om te checken of dit patroon ook in deze stad gaande was.
‘’Nee’’, zegt Achbar, ‘’maar we nemen de signalen wel serieus. We steunen ook de oproep van de NCDR tot nader onderzoek naar de aard en omvang van deze vorm van discriminatie jegens islamitische Nederlanders. Het is aannemelijk dat deze signalen niet alleen in Rotterdam leven, maar breder voorkomen. We zien als lokale gemeente vooralsnog geen rol voor onszelf weggelegd in het speelveld van ministeries, banken en financiële instellingen. Wel blijven we gesprekspartner van de NCDR.’’