door Jan D. Swart
De laatste werkdag voor wethouder Arjan van Gils (D66) zou vervelend geëindigd zijn als de nieuwe gemeenteraad de motie van afkeuring over zijn besluit in 2019 om de achtergestelde lening aan de Kuip van bijna 8 miljoen euro om te zetten in aandelen had aangenomen, maar dat deed ze niet. Alleen BIJ1 steunde de door de Partij voor de Dieren en 50Plus voorgestelde draai om de oren voor een wethouder, die vanaf donderdagmiddag met pensioen is. Leefbaar en SP, die het wel met de indieners eens waren, vonden de schrobbering te ver gaan op zo’n afscheidsdag.
Ruud van der Velden, de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vond dat Van Gils buiten de kaders van de gemeenteraad had gehandeld met publiek geld en snapte niet waarom hij in de zomer van 2019 met de lening - die veilig op de balans stond - zoveel risico had genomen. “Dit geld is nu foetsie”, riep hij boos, ondanks dat Van Gils benadrukte dat hij de afhandeling op uitdrukkelijk verzoek van de raad had uitgevoerd. Van Gils werd op zijn beurt ook nijdig. “Ik snap dat uw politieke loopbaan afhankelijk is van het niet doorgaan van het nieuwe stadion””, beet hij Ellen Verkoelen van 50plus toe, “maar we hebben dit onderwerp nu ongeveer tachtig keer besproken en het is allemaal onzin.”
“Ongepast zo’n motie”, trilde de stem van nieuwbouwpromotor Chantal Zeegers, die op dat moment nog fractievoorzitter van D66 was (inmiddels bouwwethouder). “Een wrange vrucht op de dag van afscheid.” En omdat de VVD het ook sneu vond voor Van Gils en verder natuurlijk net als zijn collega Zeegers geen spat kritiek kan verdragen als het gaat om de stadionnieuwbouwplannen voegde Pascal Lansink eraan toe dat de actie van de Partij van de Dieren en 50Plus wel erg “populistisch” van aard was, in elk geval “dik voor de Bühne.”
En dan was er ook nog een correctie. “Mijn politieke loopbaan is niet afhankelijk van het doorgaan van het nieuwe stadion, maar wel van mijn rechtvaardigheidsgevoel naar de Rotterdammer”, riep Verkoelen. Ook boos.