Mysterie Stigam binnen Feyenoord City blijft SP triggeren

10 May 2021, 05:30 uur
Politiek
mainImage
OMA

In het 234 pagina’s tellende rapport van Deloitte over Feyenoord City staat - per abuis - vermeld dat de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas een publieke stichting is. Uitleg gevend over de procesbeschrijving schrijven de accountants: “De benodigde documentatie is door Deloitte verzameld middels twee separate datarooms, zodat er een scheiding was tussen publieke partijen (Gemeente/Stigam) en private partijen (Stadion)”.

De Rotterdamse SP zegt echter verbaasd te zijn over het feit dat het rapport, dat is gelezen en goedgekeurd door alle betrokkenen, meldt dat de Stigam een publieke partij zou zijn. “Dit moet een vergissing zijn. Van de Stigam weten we dat zij geen jaarrekeningen openbaar maakt. Noch bij de Kamer van Koophandel, noch bij de gemeente'', zegt raadslid Jonker. ''De Stigam kan daartoe, helaas, niet worden verplicht omdat het een private instelling is. Het is dan ook merkwaardig dat Deloitte de Stigam een publieke partij noemt. Dat klopt niet”.

De SP heeft al meermalen laten weten, dat het een slechte zaak is dat de gemeenteraad niet kan beschikken over de jaarrekeningen van de Stigam. Daardoor valt niet te controleren wat zich afspeelt binnen deze stichting, met wie de gemeente nauw samenwerkt om van Feyenoord City een succes te maken.

Pogingen van de SP om inzage af te dwingen in de financiële verantwoording van de Stigam haalden tot nog toe bakzeil. Als argument voor het niet-openbaarmaken werd door burgemeester en wethouders telkens aangevoerd, dat dat onmogelijk is omdat de Stigam een private stichting is.

SS Rotterdam

Projectontwikkelaar Heijmans speelt een voorname rol in de Stigam. Heijmans-topman Van der Gugten zit in de Raad van Toezicht. Twee van zijn bv’s maken deel uit van de directie/bestuur van de Stigam. Van der Gugten bepaalt dus mede hoeveel de twee Heijmansbedrijven verdienen.

In de Raad van Toezicht van de Stigam zit voorts oud-Woonbrondirecteur Over de Vest. Hij was destijds mede-verantwoordelijk voor het debacle met de SS Rotterdam. Aankoop van het schip bezorgde Woonbron een verlies van ruim een kwart miljard euro.