Er resteren nog zeven woonboten in de Spaanse Polder en die kunnen er alle blijven liggen. Dat zegt wethouder Kurvers in een rapportagebrief aan de gemeenteraad. Er zijn juridisch verder geen bezwaren. In het verleden lagen er nog dertig woonboten.
Goed nieuws voor de resterende zeven eigenaren van de woonboten. Slecht nieuws voor de gemeente Rotterdam, dat zich in de loop der jaren met het woonbotenprobleem in Overschie een brevet van onvermogen op de hals heeft gehaald. Het dossier dateert al achttien jaar. ‘’Boten zijn intussen gekraakt, illegaal verklaard, gezonken of door de gemeente opgekocht.’’ Oud raadslid Dries Mosch denkt dat er al talloze miljoenen euro gemeenschapsgeld met het waswater zijn weggespoeld, omdat men eerst wel van de boten af wilde.
‘’Die woonboten lagen daar al sinds de jaren vijftig. Maar ze moesten gegeven moment weg, omdat de Spaanse Polder werd opgeknapt en er een gasvultank te dicht moest worden geplaatst. Zodoende werd het - ondanks een groot aantal beloofde oplossingen - uiteindelijk toch een uitsterflocatie'', aldus Mosch, die Overschie kent als z'n broekzak. ''Er is een enorm pak geld tegenaan gegooid en er is niet één wethouder geweest die het goed voor de mensen heeft kunnen regelen. Sterker nog: de eigenaren kregen steeds een andere ambtenaar toegewezen, die van toeten noch blazen wist. Zo werden de mensen moe gemaakt, maar het was wel hun huis. Ik hoop dat er iemand zo slim is om een onderzoek aan te vragen over hoeveel weggegooid geld het hier nu gaat? Zou het zomaar weer genoeg voer kunnen zijn voor een raadsenquéte?''