Rotterdam is als dichtbebouwde stad extra kwetsbaar voor extreem weer. Stenen en asfalt houden warmte vast en wanneer het heel hard regent, zakt het water minder makkelijk in de bodem waardoor er ‘water op straat’ ontstaat. Meer groen aanleggen is daarom belangrijk, weet wethouder Bert Wijbenga, want groen neemt het water makkelijker op.
‘’Rotterdam is al aardig op weg, zo werden deze zomer honderden geveltuintjes aangelegd. Een andere oplossing is een goede wateropvang. Voorbeelden daarvan zijn de ondergrondse waterbuffer bij het Sparta stadion en het waterplein Benthemplein in Rotterdam-Noord.’’
Deze week presenteerde wethouder Wijbenga de uitvoeringsagenda Rotterdamse Weerwoord voor de korte termijn, ‘’want om Rotterdam echt weerbaar te maken voor de gevolgen van klimaatveranderingen, moet er nog véél meer gebeuren’’, zegt hij. ‘’Want we krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Van extreme droogte tot flinke hoosbuien. In juni liepen kelders onder door zware regenval, krap twee maanden later in augustus werd met een reeks tropische dagen opnieuw een warmterecord verbroken.’’
Regenbestendig, groener en minder warm
Het belangrijkste actiepunt uit de Uitvoeringsagenda is het verminderen van wateroverlast. Wanneer het hard regent, lopen zo’n 15.000 panden in Rotterdam het risico op natte vloeren. Het college wil dat aantal het komende anderhalf jaar met 2.500 omlaag brengen.
Daarnaast moet klimaatadaptatie vanzelfsprekend worden. Er komen eisen waaraan nieuwe projecten moeten voldoen. Van nieuwbouw, rioolwerkzaamheden tot de herinrichting van een plein. Belangrijk daarbij is hoe een project groener en regenbestendiger kan.
Samenwerken voor meer groen
De gemeente doet ook een beroep op álle Rotterdammers. Zo’n zestig procent van de stad is namelijk privaat bezit en in handen van bewoners, maar ook van woningcorporaties, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Daarom is het belangrijk dat alle partijen samenwerken aan een klimaatbestendig Rotterdam. In verschillende wijken worden nu al gesprekken gevoerd.
Het Rotterdams WeerWoord is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, waterschap Hollande Delta, hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf.