De moslimpartij Nida heeft in Rotterdam twee zetels en deed dit jaar een gooi naar een positie in de Tweede Kamer. Die is mislukt. Niet bekend is hoeveel stemmen Nida te kort kwam, maar er zijn in elk geval 1300 tot 1400 in de wijken Bloemhof, Afrikaanderplein en Hillesluis verloren gegaan omdat bij deze bewoners geen stempassen waren bezorgd. Dat hiaat zit enkele politieke partijen in Rotterdam nog steeds niet lekker en Nida in het bijzonder.
Raadslid Ercan Büyükçifçi neemt dit vooral burgemeester Aboutaleb kwalijk. ‘’Uit gesprekken met de Wijkraad Bloemhof en vele bewoners, is namelijk gebleken dat Rotterdammers te laat realiseerden dat ze geen stempas hadden ontvangen of simpelweg niet voldoende tijd kregen om alsnog een aanvraag te doen. Dit was de burgemeester vóór de stemdagen al bekend’’, zegt hij. ‘’Maar in plaats van direct een nieuwe stempas te sturen werd het een brief naar de wijk met de uitleg hoe alsnog een stempas kon worden aangevraagd. Die keuze begrijpen we niet.‘’
De fractie van Nida is van mening dat vele Rotterdammers hun stemrecht is ontnomen en ‘’de gemeente heeft dit laten gebeuren. Terwijl het juist alles op alles had moeten zetten om het fundamentele mensenrecht van haar bewoners te garanderen.’’
In zijn brief aan Aboutaleb herinnert Büyükçifçi hem aan zijn uitspraak in de media dat ‘’als je dat afzet tegen de miljoenen stempassen in Nederland, want het zijn nationale verkiezingen, is het effect van het aantal niet bezorgde in Rotterdam daarop marginaal.” Daaraan koppelt hij de vraag of de burgemeester het met NIDA eens is dat deze uiting haaks staat op het uitgangspunt ‘elke stem telt’ is.
Maar hij heeft er méér. Zoals: hoeveel signalen, meldingen en klachten zijn er in de afgelopen periode (ruim voor en na de verkiezingen) bij de gemeente binnen gekomen vanwege het niet ontvangen van een stempas? Zoals ook: welke stappen zijn gemaakt na het ontvangen van zo’n signaal, melding of klacht? En hoe zijn die teruggekoppeld aan de melder? En – niet onbelangrijk - heeft de burgemeester de Kiesraad geïnformeerd?