Dagblad010 | Nida nieuwsgierig naar de rol van de NCTV in Rotterdam
mainImage

Nida nieuwsgierig naar de rol van de NCTV in Rotterdam

Büyükçifçi en Aboutaleb
14 april 2021, 01:24 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws

Nida-raadslid Ercan Büyükçifçi, docent en adviseur diversiteit en inclusie aan de Haagse Hogeschool, is nieuwsgierig naar de rol van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in Rotterdam. In een brief aan burgemeester Aboutaleb stelt hij de vraag of deze overheidsdienst de Gemeente Rotterdam adviseert inzake het al dan niet toestaan van demonstraties, bijeenkomsten en optredens.

Büyükçifçi linkt die vraag aan een eerder verschenen artikel in de NRC waarin de NCTV gemeenten adviseert of ze een pro-Hamas-demonstratie moeten toestaan en of ‘’die Turkse zanger die naar de stad komt’’ geen terrorist is.

Als het waar is dat dit advies is uitgebracht wil het Rotterdamse Nida-raadslid ook weten om welke personen, organisaties en bijeenkomsten dit gaat. Met andere woorden: heeft de gemeente Rotterdam de NCTV gevraagd om bepaalde personen te monitoren en duiden? Büyükçifçi stelt zelfs voor om het antwoord desnoods in vertrouwelijkheid af te geven dan wel te anonimiseren.

In het NRC-artikel worden – schrijft Nida - verschillende zaken besproken van hoe de NCTV onterecht meldingen maakt over onschuldige organisaties en personen met allerlei negatieve gevolgen voor de desbetreffende personen en organisaties. Ook die van bijvoorbeeld een gevangenis-Iman, die tevens een moskee leidt in de regio Rijnmond. Hij wordt op non-actief gesteld omdat die moskee dubieus zou zijn.

‘’Na zeven maanden thuis krijgt hij bericht: niets aan de hand. Er worden excuses aangeboden en hij mag weer aan het werk, maar intussen is er psychisch en financieel veel schade aangericht’’, aldus Büyükçifçi die daarom de rol van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in Rotterdam in kaart gebracht wil zien. Te meer omdat de NCTV zelf ook bezwaren maakt tegen opdrachten binnen hun functie.