Nida wil wèl import conflict Israël-Palestijnen in Rotterdam

27 May 2021, 15:55 uur
Politiek
mainImage
Onder: Burgemeester Aboutaleb (l), Büyükçifçi en Van Noppen (Nida) op achterste rij.

door Jan D. Swart

‘’Vindt het stadsbestuur van Rotterdam het goed dat in 1994 de apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft?’’

Het is de eerste van 45 soortgelijke vragen van het door de islam geïnspireerde Rotterdamse Nida aan burgemeester Aboutaleb, omdat hij het vorige week onwenselijk vond dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen naar Rotterdam werd geïmporteerd.

Die import was begonnen met een demonstratie in de binnenstad van Rotterdam waarvoor Nida de geluidsversterking had verzorgd met als doel Rotterdammers er op te wijzen dat Israël in het conflict met de Palestijnen mensenrechten schendt. Daar kwam in tweede instantie een ontdekte folder bij van de in Duitsland verboden organisatie BDS.

Het opschrift van die folder luidde: Israëlische medjoel = foute boel; koop geen apartheid. Wethouder Wijbenga vond het nou niet bepaald een handige tekst. Het deed de Joodse Rotterdammers denken aan de tijd van “Koop niet bij joden” – nazipropaganda uit het interbellum in de dertiger jaren voor de Tweede Wereldoorlog.

Nou, zo moest men dat niet interpreteren, vond Nida-raadslid Büyükçifçi, maar hij riep wel ‘’staatsterreur’’ toen het om de rol van Israël ging. Toen greep burgemeester Aboutaleb in.

De volgende dag begon Büyükçifçi, die in Den Haag les geeft aan de studenten van de Hogeschool, aan een reeks vragen en bij de 45e hield hij op. We benoemen er slechts vijf, maar die geven exact weer hoe Nida over de niet gewenste import denkt. Namelijk precies andersom.

- ‘’Onderschrijft het college de analyse van onder meer Nelson Mandela die stelt dat de afschaffing van apartheid niet gelukt was zonder internationale druk, boycot en sancties tegen Zuid-Afrika?’’

- ‘’Zou het college het onwenselijk vinden als er begin jaren '90 in Rotterdam posters in de stad hingen die opriepen tot een boycot van Zuid-Afrika?’’

- ‘’Is het college ervan op de hoogte dat mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch de staat Israel veroordelen voor allerlei mensenrechtenschendingen, waaronder kolonialisme, bezetting, oorlogsmisdaden, staatsterreur en een systeem van apartheid?’’

- ‘’Wat is voor het college nu precies 'onwenselijk' in het oproepen tot een boycot van Israël?’’

Wegkijken, vergoelijken of meestrijden? #FreeRotterdam van #IsraelLobby, schrijft Büyükçifçi, die het samengevat volkomen oneens blijkt te zijn met het verzoek van burgemeester Aboutaleb om het internationale conflict op afstand te houden. Hou het relaxt, zei Wijbenga (VVD). Nou nee, blijkt Nida te vinden. 

Alle vragen van Büyükçifçi vindt u terug op:
https://rotterdam.notubiz.nl/document/10175253/1/21bb6757