Niet openbaar? Dan naar de rechter

13 March 2019, 21:30 uur
Politiek
mainImage
V.l.n.r.: Meeuwissen (PVV), Eerdmans (Leefbaar), Van Baarle (Denk), Verkoelen (50Plus) en Van der Velden (PvdD).

De oppositiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad zijn het oneens met het besluit van het college om de Powerpresentie uit 2009 – een tweede vitaal document in de kwestie rond het Schiekadeblok en het voortijdig vertrek van wethouder Adriaan Visser – niet openbaar te maken. Leefbaar Rotterdam, 50Plus, Denk, de PVV, de Partij voor de Dieren, SP en Nida zullen de bekendheid met de inhoud nu alsnog via een WOB-procedure proberen af te dwingen en als dat niet via een raadsmeerderheid lukt stappen ze elfs naar de rechter. ‘’Want dit is een achterlijke situatie’’, aldus fractievoorzitter Ellen Verkoelen van 50Plus, één van de opposanten.

De weigering om de bewuste Powerpresentatie na tien jaar openbaar te maken komt - volgens burgemeester Aboutaleb – omdat het document was bedoeld als bijdrage aan de oordeelsvorming

van het college. ‘’De beraadslaging van het college is op grond van de Gemeentewet niet openbaar (“met gesloten deuren”). Het college moet in alle vertrouwelijkheid kunnen delibereren en zich in alle vrijheid en in volle omvang door zijn ambtenaren kunnen laten adviseren’’, schrijft Aboutaleb aan de raad.

Ook wijst hij naar het andere vitale document – een soort kopie van diezelfde powerpresentatie, die zowel ex-wethouder Visser als gemeenteraadslid Eskes liet lekken naar de pers, die niet geheim was, omdat het document in ‘die vorm’ niet is behandeld door het college.

Visser wist dat trouwens niet, anders was hij niet uit zichzelf opgestapt. De kopie werd recent niet-geheim verklaard door een huisonderzoeksbureau. Ook het Openbaar Ministerie moet daar nog uitspraak over doen, omdat de oppositiepartijen aangifte bij de politie deden over het lekken van ex-wethouder.