Nieuw bestuur Zuid-Holland gepresenteerd

20 August 2019, 11:02 uur
Politiek
mainImage
Provincie Zuid Holland

Zuid-Holland heeft na de Provinciale Statenverkiezingen als laatste regio van het land een nieuw provinciebestuur. VVD, ChristenUnie/SGP, GroenLinks, PvdA en CDA presenteerden dinsdag hun akkoord, precies vijf maanden na de verkiezingen. De grootste partij in de provincie, Forum voor Democratie, belandt in de oppositie.

Het bestuur moet uit zes mensen bestaan. De VVD krijgt twee zetels, de andere partijen één. Begin september gaan de gedeputeerden waarschijnlijk aan de slag. Het college wil zich onder meer richten op betere bereikbaarheid, de bouw van nieuwe woningen, "vitale landbouw" en een groene economie.

De verkiezingen voor Provinciale Staten waren op 20 maart. Forum voor Democratie kreeg landelijk de meeste stemmen. De partij won in drie provincies, werd in zes provincies de tweede partij en drie keer de derde partij. Maar uiteindelijk zit de partij van Thierry Baudet alleen in Limburg in het bestuur. Groningen en Drenthe hadden als eersten een nieuwe coalitie, twee maanden na de stembusgang.


Door: ANP