Van de wederopbouwportiekflats aan de Oost-Sidelinge in Rotterdam-Overschie, waarvan men aan de rechterkant van de politiek vond dat ze te lelijk waren om aan te zien en vanuit het oogpunt van links behouden hadden moeten blijven, gaat nu toch een ‘restje geschiedenis’ mee bij de nieuwbouw in de vorm van hergebruik. Woonstad heeft die verplichting meegekregen op basis van een motie van de ChristenUnie.
Woonstad moet voor het hergebruikidee adviezen vragen Monumentencommissie, erfgoedpartijen en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Essentie van de opdracht is het expliciet meenemen van zoveel mogelijk cultuurhistorische elementen uit de huidige bebouwing en nieuwe toepassingen niet schuwen. Zo wordt niet alleen het materiaal hergebruikt maar komen de bijzondere gevelelementen terug in de nieuwbouw.
De huidige bebouwing, die velen aan woningen in het voormalige Oostblok doen denken, maakt plaats voor nieuwe, duurzame woningen. De bestaande bouwblokken van schokbeton werden in de jaren ’50 gebouwd en zijn inmiddels zowel technisch als energetisch verouderd.
Een groene toekomst Rondom en tussen de bouwblokken wordt een autoluwe zone gecreëerd, waar een groene hof wordt aangelegd. Deze grote tuin is straks door alle bewoners te gebruiken. Parkeren gebeurt aan de rand van het gebied.