Nieuwe VVD-wethouder levert 9000 euro in

26 June 2018, 00:24 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Woonbron-directeur Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen gaat met zijn aanstaande wethouderschap in Rotterdam een flinke veer laten. Verdient hij nu bij de corporatie, waar hij sinds 2010 aan het hoofd staat, een maandsalaris van 19.000 euro. Per 5 juli 2018 valt de VVD’er en echtgenoot van minister Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga van infrastructuur, terug naar een loon van ‘slechts’ 9955 euro per maand.


Woordvoerder Hans Böse van Woonbron laat weten dat het Wijbenga niet om het geld te doen is. “Zijn nieuwe functie betekent een nieuwe uitdaging en een eveneens grote maatschappelijke bijdrage. Daar is het Bert om te doen, niet het financiële aspect”.


Ook zijn bijbaantjes komen in het geding?

Böse: “Bert kan alleen nevenfuncties vervullen als deze niet strijdig zijn met zijn nieuwe functie. Ik verwacht echter dat hij alle of bijna alle huidige nevenfuncties opgeeft”.

Dat Wijbenga niet geldbelust zou zijn, viel de afgelopen jaren ook al te lezen in de jaarrekeningen van Woonbron. Daarin staat dat de directeur voor de jaren 2014, 2015 en 2016 vrijwillig heeft afgezien van € 8.301,- van zijn bezoldiging ‘rekening houdend met de maatschappelijke en politiek brede wens tot matiging van bestuurderssalarissen in de publieke en semipublieke sector’.


In Woonbrons onlangs verschenen jaarverslag 2017 staat die uitleg niet langer. Waarom? Wijzigde er iets in de situatie vorig jaar? 

Böse antwoordt ontkennend: “Er is niets veranderd. De bewuste opmerking hebben we in eerdere verslagen opgenomen, waarmee we het niet noodzakelijk achtten deze nogmaals op te nemen in het verslag over 2017”. Dat moet derhalve inhouden, dat Wijbenga in 2017 opnieuw een bedrag van duizenden euro’s aan loon op eigen verzoek niet heeft laten uitbetalen.