De wijkraad van Overschie wil dat de mogelijkheid voor buiten tennis (inclusief padel) gegarandeerd wordt en dat daarmee de 95-jaar oude Tennis Club Overschie (TCO) bijeen blijft. Voorkeurslocatie is het huidige tennispark aan de Torenlaan en Schie, maar dat is niet bindend. Wel dat het sociale kapitaal dat sinds 1927 door TCO is opgebouwd in de wijk niet verloren gaat.
De tennisvereniging heeft 300 beoefenaars en voor de 50-plussers onder hen is tennis vaak de enige sport die zij wekelijks beoefenen. ‘’Als tennis uit Overschie verdwijnt geeft deze groep bewoners aan te stoppen met sporten, omdat de andere tennislocaties te ver weg zijn en het sportaanbod in Overschie niet aansluit bij hun behoefte. De slechte fysieke ontsluiting van de wijk wordt als grote barrière ervaren’’, aldus wijkraad-voorzitter Jeroen van der Steen in een ongevraagd advies aan zowel bouwwethouder Zeegers (D66) als sportwethouder Achbar (Denk).
Dat Zeegers het advies krijgt komt omdat er voor de huidige locatie van de tennisclub bouwplannen bestaan. De grond is privébezit en ontwikkelaars hebben honger naar de grond. De gemeente Rotterdam wist dat trouwens al veel eerder dan de bewoners van de Torenlaan die met hun tuin aan zonzijde op het tennispark uitkijken. Dat leverde later veel onrust en wantrouwen op, omdat er vóór de bekendmaking woningen waren verkocht en erger: woningen waren gekocht zonder de kennis van een mogelijke aanstaande wijziging in het bestemmingsplan.
Oud-raadslid Dries Mosch, die dit onrechtvaardig vond, liet vervolgens de bouwplannen uitlekken. Het doorbreken van dat geheim bracht hem bijna voor de rechter, want lekken als gebiedscommissielid is strafbaar. Het liep voor Mosch overigens met een sisser af omdat het OM de zaak seponeerde, maar hij had zich wel maandenlang tegenover twee gemeentejuristen moeten verweren.
De wijkraad van Overschie pleit inmiddels niet keihard voor het behoud van de Torenlaan-locatie, wel voor behoud van deze buitensport en het voortbestaan van TCO. Te meer om versnippering van leden te voorkomen in een wijk, waaruit steeds meer voorzieningen weggaan. Er is een slechte bediening van het openbaar vervoer in de wijk. Bovendien is er voor kinderen een gevaarlijke ontsluiting van Overschie via het drukke Kleinpolderplein of de drukke G.K. van Hoogendorpweg/Schieplein. Ook de ontsluiting richting Schiedam vindt de wijkraad slecht; de Spaanse Polder is overdag druk met zwaar vrachtverkeer en ’s avonds bijna uitgestorven leeg, wat een onveilig gevoel geeft.
Van der Steen: ‘’De laatste jaren zijn bijvoorbeeld uit de wijk weggegaan: de stadswinkel en het politiebureau. Ook het aanbod van de detailhandel in Overschie wordt kleiner en eenzijdiger. Om Overschie de fijne wijk om in te wonen te laten blijven behoort het voorzieningenniveau op peil te blijven.’’