De Stichting RHIA – de ‘runway’ voor innovatie op weg naar een schonere, stillere en duurzame toekomst van de luchtvaart - heeft het nieuwe college van Rotterdam opgeroepen mee te werken aan de realisatie van de eerste vlucht op waterstof van Rotterdam naar Londen. Maar ook om het tanken van vliegtuigen met circulaire synthetische kerosine op de Rotterdamse luchthaven mogelijk te maken en het realiseren van de waterstofhub ter plekke.
In een brief aan de nieuwe mobiliteitswethouder Karremans wijst RHIA-directeur Miranda Jansen op het succes van eerdere ambities. Naast de landingsbaan van de luchthaven is inmiddels eén van de grootste zonneparken (14GWh) in de regio aangelegd. Ook een ‘state of the art’-opleidingsplek gecreëerd voor meer dan 700 Rotterdamse MBO-leerlingen in de nieuwe Hospitality Campus. Verder is er een ‘Fieldlab’ ingericht waar gewerkt wordt aan elektrisch en waterstof aangedreven vliegen.
Om het comfort voor passagiers te vergroten is er door het RHIA ook een ontwikkel-, test- en demonstratieomgeving opgezet voor digitale diensten en producten om de processen van de luchthaven te verduurzamen en zijn er belangrijke stappen gezet op weg naar een fabriek voor circulaire synthetische kerosine in Rotterdam.
‘’Al die projecten dragen bij aan de één-stad-ambities, de economie van morgen en de energietransitie’’, aldus Jansen. ‘’Dus is het nodig dat het stadsbestuur ons blijft steunen om onze ambities van het papier naar de praktijk te brengen.’’