mainImage

Ollongren bekijkt groei aantal wethouders

Afbeelding is niet meer beschikbaar
15 juni 2018, 14:26 uur
Politiek

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat bekijken of de flinke groei van het aantal wethouders volgens de regels verloopt en of gemeenten daar wel goed over hebben nagedacht. Ze wijst er wel op dat gemeenteraden in principe zelf bepalen hoeveel wethouders er nodig zijn, al moeten ze zich wel aan een limiet houden.

In de bijna driehonderd gemeenten waar sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart al een nieuw college is aangetreden, is het aantal wethouders sinds 2010 met 10 procent gestegen, blijkt uit onderzoek van het AD. Ollongren wil ,,eerst nog zien'' wat de eindstand is als alle colleges zijn geïnstalleerd en of echt van zo'n toename sprake is.

De groei van het aantal wethouders wordt steevast toegeschreven aan de versplintering van de gemeenteraden en de colleges. Ollongren kan zich voorstellen dat er meer wethouders nodig zijn als er bijvoorbeeld meer partijen deelnemen aan het gemeentebestuur. Maar de minister vindt ''dat je er echt goed over moet nadenken hoeveel wethouders je nodig hebt''. Ze wil van gemeenten weten ''wat voor afweging er dan gemaakt is''.


Foto: Digitaal Dagblad