Onderzoek naar lekken Eskes uitgesteld

23 February 2019, 01:14 uur
Politiek
mainImage
Christine Eskes (CDA)

Het onderzoek naar het lekken van documenten naar de pers door CDA-raadslid Christine Eskes is voorlopig stilgelegd. Dat meldt burgemeester Aboutaleb, opdrachtgever van het onderzoek naar de CDA-fractievoorzitter, per brief aan de Rotterdamse gemeenteraad. De onderzoekers, hoogleraar Bestuursrecht Wim Voermans en voormalig-burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, willen eerst de resultaten uit het onafhankelijk feitenonderzoek afwachten voordat zij verder gaan. Dat onderzoek is gestart nadat de inmiddels afgetreden wethouder Adriaan Visser (D66) ook lekte. Eskes was Vissers’ rechterhand in het lekschandaal. 

De eerste fase van het onderzoek naar de rol van Eskes zou maximaal zes werkdagen in beslag nemen, maar is nu al twee weken gaande. 

Het onafhankelijk feitenonderzoek, waar het college van B&W opdrachtgever van is, wordt uitgevoerd door een Rotterdams consultancybureau. Dat checkt of het gelekte document, een presentatie uit 2009 over het mislukte project Schiekadeblok, een vertrouwelijke status heeft. Als dat zo is heeft Visser een ambtsmisdrijf begaan. De Rekenkamer zegt dat dit is gebeurd. Aan de hand van de uitkomsten uit het onderzoek besluit het stadsbestuur of een aangifte wordt gedaan. 

Visser was in 2009 als directeur van het Onrtwikkelingsbedrijf Rotterdam betrokken bij de ontwikkeling van het Schiekadeblok. Samen met zijn financiële expert, topambtenaar Carl Berg (nu het vliegwiel bij de N.V. Stadion Feyenoord op weg naar een nieuw stadion) bedacht hij een bijzondere erfpachtconstructie in de crisisjaren in de hoop dat de euro zou blijven rollen. Elders in de stad lukte dat op een enkele locatie, maar bij het Schiekadeblok niet. De gemeente Rotterdam ging voor tientallen miljoenen euro’s het schip in. 

De Rekenkamer in Rotterdam deed onderzoek naar het mislukte vastgoedproject en trok kritische conclusies over Vissers’ rol daarin. Niet veel later probeerde de voormalig D66-wethouder het ontstane negatieve beeld bij te sturen door een document te lekken naar journalisten. Die actie kostte hem zijn wethouderspositie. Visser zei enkele weken geleden dat hij lekte vanuit een ‘emotionele opwelling’. Zijn verstrekte informatie is trouwens nooit gepubliceerd. Dat van Eskes evenmin. Dat maakt de affaire extra wrang voor de oud-wethouder.

De vraag is nu welke stap, na het feitenonderzoek, het college van B&W zet. De Rekenkamer stuurde na Vissers’ aftreden een brief aan de gemeenteraad met daarin de verlossende conclusie dat het gelekte document een vertrouwelijke status heeft, maar toch willen burgemeesters en wethouders de status nader laten onderzoeken. 

Raadslid Christine Eskes blijft voorlopig aan als raadslid en als fractievoorzitter van het Rotterdamse CDA. Ze wil het onderzoek dat naar haar wijze van handelen loopt afwachten. 

Waarom onderzoekers Van Aartsen en Voermans wachten met de voortzetting van het onderzoek naar het CDA-raadslid, is onduidelijk.