mainImage

Onrust bij 55.000 Rotterdamse huishoudens met stadswarmte

Penddrecht: volop stadswarmte
23 september 2022, 13:37 uur
Politiek

Er zijn in Rotterdam 55.000 huishoudens aangesloten op stadswarmte en die verwarmen hun woning dus niet met gas. Raadslid Simon Becker van de VVD zegt niet te hopen dat het waar is wat hij via RTL Nieuws vernam, namelijk dat deze huishoudens met het aangekondigde prijsplafond op gas en elektriciteit buiten de boot vallen.

‘’De maximumprijs voor stadswarmte en gasprijzen zijn namelijk aan elkaar gekoppeld, met als resultaat dat huishoudens met stadswarmte een hoge prijs betalen maar geen gebruik kunnen maken van het prijsplafond. Wetgeving om de prijs van stadswarmte los te koppelen van de gasprijs laat nog op zich wachten en zal dus deze winter de Rotterdamse huishoudens die gebruik maken van stadswarmte niet helpen’’, aldus Becker, die door klimaatwethouder Zeegers (D66) gecheckt wil hebben of de onrust klopt.

Volgens Becker bestaan er ook zorgen onder VVE’s met grote, collectieve cv-installaties waarvan het totale verbruik hoog is. Dus wat betekent het prijsplafond voor Rotterdammers die woonachtig zijn in een appartementencomplex zonder eigen aansluiting (bijvoorbeeld omdat er één grote en gezamenlijke cv-installatie is)?

De Rotterdamse VVD en Volt Rotterdam zien verder ook een groep Rotterdammers die al hebben geïnvesteerd in een aardgasvrij woning. Zij hebben vaak een gedeelte van hun energievraag verschoven van gas naar elektriciteit. ‘’Op welke manier profiteren huishoudens die voornamelijk gebruik maken elektriciteit voor hun verwarming van het prijsplafonds en welke gevolgen zal het prijsplafond hebben voor bewoners woonachtig in gebieden met lopende projecten om woningen aardgasvrij te maken?’’, aldus Becker, die ook nieuwsgierig is wat dit betekent voor toekomstige of nog op te starten projecten?