Onteigening Urkersingel-huizen is een mistig politiek spel

6 May 2023, 06:45 uur
Politiek
mainImage
Urkersingel

door Jan D. Swart

Particuliere huisbazen hebben het zwaar te verduren tegenwoordig in Rotterdam. Dat ondervinden ook 22 eigenaren van panden binnen het Urkersingel-project op Zuid. Hun bezit – rijp voor de sloop - zal worden onteigend als ze niet alsnog op minnelijke wijze akkoord gaan met de aangeboden schadeloosstelling. Volgende week donderdag gaat bouwwethouder Chantal Zeegers (D66) de gemeenteraad toestemming vragen om tot de procudure van onteigening over te gaan.

Huizenbezitters in de hotspotwijken van Rotterdam, die recentelijk al in hun kuif zijn gepikt door de nieuwe zelfbewoningsverplichting bij de verkoop van hun beleggingspanden, vinden het een communistisch beleid.

De nieuwe woonmoraal is overigens niet ingezet door D66 als linkerflank binnen de huidige coalitie. Ook toen de VVD in Rotterdam verantwoordelijk was voor wonen, voelden de particuliere huisbazen zich geleidelijk steeds verder in de hoek gedreven. Zachte regels werden harde regels als gevolg van de woningnood en wie wilde huren kreeg de brochure met de titel: ken de regels, doe de check.

De fractie van de Rotterdamse SP, die zich altijd hard heeft gemaakt voor sociale huur en gelimiteerde staatsprijzen, vooral toen het onder leiding van hun kampioendebater Leo de Kleijn nog met vijf zetels deeluit maakte van de gemeenteraad (2014-2018), was daarom in de coalitie die daarop volgde maar wat blij met de beslisbevoegdheid van GroenLinks, de PvdA en D66 die er ook zo over dachten. De VVD had weliswaar de portefeuille (2018-2022), maar koos onder linkse dwang geen partij voor de huizenbezitters. 

De liberalen gingen zelfs voortvarend slopen en kregen het toen vanuit een andere hoek aan de stok met de SP. Ook met 50Plus trouwens. Op Zuid maakte die afbraak onderdeel uit van de doelstellingen van het NPRZ (Nationaal Programma Rotterdam Zuid), waarvan de oud Leefbaar-topman Marco Pastors in loondienst van de gemeente de uitvoerder (*) is.

Historisch in het proces van afbraak is dat ene pand in de Bloklandstraat in het Oude Noorden waarvan de gemeente de eigenaar (juridisch) niet kreeg uitgekocht. Het bleef dus overeind. Inmiddels zijn er nieuwe huizen omheen gebouwd. Met woningorganisaties heeft de gemeente Rotterdam in de regel minder moeite. Ons kent ons. 

Het bestemmingsplan Urkersingel – waarvan ook andere omliggende straten deeluit maken - voorziet in de aanpak van de sociale problematiek en het ingrijpend verbeteren van de woningvoorraad. De huidige portiekwoningen zullen worden gesloopt om plaats te maken voor maximaal 123 nieuwbouwwoningen, bestaande uit 44 eengezinswoningen, 3 bijzondere woningen en 76 appartementen. Voor de slooponderzoeken is het van belang dat de woningen leeg zijn.

De totale aankoop opgave in dit gebied betreft 162 woningen en 2 bedrijfsruimten. Deze panden waren allemaal eigendom van particulieren en/of beleggers. Op dit moment zijn er 140 woningen aangekocht door de gemeente én tijdelijk door Woonbron (*). Er zijn in totaal nog 22 woningen te verwerven.

Trivia: Op de Urkersingel woonde jarenlang Leo Beenhakker, de oud-coach van Feyenoord, Ajax, Oranje en Real Madrid. Hij was toen nog kind en woonde bij z'n moeder, omdat z'n vader op jonge leeftijd was overleden. 

(*) Leefbaar Rotterdam verzette zich als aankomende politieke partij in 2002 onder leiding van Pim Fortuijn tegen de leuke en betere baantjescaroussel van de Partij van de Arbeid. Marco Pastors, die later als fractievoorzitter van Leefbaar de landelijke pers haalde door de nieuw aangestelde burgemeester Aboutaleb een enveloppe aan te bieden waarin hij zijn Marokkaanse paspoort kon terugsturen, werd uiteindelijk door diezelfde Aboutaleb aangesteld als baas van het Nationaal Programma Zuid. Historische slimheidsuitspraak van Aboutaleb: Pastors zag het niet in mij zitten, ik wel in hem. Later hebben meer Leefbaar-politici aantrekkelijke gemeentebaantjes aanvaard.   

(**) Bij Woonbron is werkzaam oud VVD-raadslid Jan-Willem Verheij, die als politicus jarenlang ‘bouw’ in z’n portefeuille had. Voorheen was de Rotterdamse ex loco-burgemeester Bert Wijbenga (ook VVD) bestuursvoorzitter van Woonbron en de huidige culuurwethouder Said Kasmi was er commissaris.