Ook GGD-Rijnmond slachtoffer handel in gegevens?

29 January 2021, 17:26 uur
Politiek
mainImage

Raadslid Van der Velden (PvdD) is benieuwd of de GGD Rotterdam-Rijnmond een formele reactie aan het stadsbestuur heeft gegeven over de vastgestelde criminele handel in coronatestgegevens van 25 gemeentelijke gezondheidsdiensten in Nederland.

De criminele handel is mede mogelijk gemaakt door werknemers van de GGD’s die persoonsgegevens uit databases hebben gehaald en hebben doorverkocht aan derden. Is dat ook in Rotterdam-Rijnmond gebeurd? Dat is de tweede vraag die Van der Velden per brief heeft gesteld aan burgemeester Aboutaleb.

De schending van de privacygegevens blijkt intern al veel eerder bekend geweest te zijn dan publiekelijk. Ook in Rotterdam? Van der Velden tast in het duister en vindt het raar dat hij er naar moet vragen.

Een van de geciteerde werknemers van de GGD zegt: "Ik heb toegang tot de gegevens uit de coronasystemen van allerlei andere GGD-regio's waar ik helemaal geen toegang tot zou moeten hebben (…). "Iedereen zoekt vrienden, familie of bekende mensen op en met de exportknop kon je er tot voor kort alle gegevens uit halen. Het verbaast me niets dat er wordt gehandeld in die privégegevens."

Het brengt Van der Velden tot een rits vragen, waaronder: ''Hebben werknemers van de GGD Rotterdam-Rijnmond ook inzage in de ‘coronasystemen’ van andere GGD-regio’s?’’

Criminelen hebben baat bij deze gegevens voor het plegen van identiteitsfraude of voor het doen van ‘phishing’ of stalking, blijkt uit de woorden van een hoogleraar van de Radboud Universiteit die in voornoemd artikel wordt opgevoerd. Vrije toegang tot deze gegevens is mogelijk in de softwarepakketten die de GGD’s hebben aangekocht voor de coronaorganisaties van de GGD’s, te weten CoronIT en HPzone Light, die respectievelijk zijn gebruikt voor het verwerken van gegevens van personen die zich hebben gemeld voor een coronatest en voor het bron- en contactonderzoek.