Aan het experiment met de gratis elektrische deelscooter, waarvoor de gemeente Rotterdam 648.364 euro aan campagnegeld heeft uitgetrokken, worden ook pilots voor gratis deelauto’s en deelfietsen toegevoegd. Net als bij de deelscooters financieren de aanbieders zelf de instapregistratie en de gratis 45 minuten.
De promotie van de nieuwe auto- en fietsacties komt opnieuw in handen van Ways2go, het platform dat gericht is op het geven van tips om ‘sneller, groener, goedkoper of slimmer’ te reizen. Ways2go is geen commerciële instelling, maar een initiatief van verschillende regionale partijen die zich - in opdracht van onder de gemeente Rotterdam - inzetten om de mobiliteitstransitie te stimuleren en mobiliteitsmanagement te voeren ten gunste van een bereikbare, gezonde en toekomstbestendige stad en regio.
Of de actie ‘Probeer een gratis elektrische deelscooter’ een succes is, weet men overigens pas in 2021 wanneer de eindrapportage over het gebruik van deeltweewielers in het jaar 2020 klaar is. De rapportage geeft niet alleen inzicht in overlast, het aantal (overlast)meldingen, spreiding van de deeltweewielers door de stad, maar ook in het aanbieden van deelvervoer in gebieden met vervoersarmoede. Daarnaast wordt er in samenwerking met de aanbieders onderzoek gedaan naar de gebruikers en motieven om gebruik te maken van deelmobiliteit. Dit onderzoek geeft wethouder Bokhove inzicht in hoeverre er een vermindering van autoverkeer plaats vindt.
Bovendien krijgt raadslid Van Drunen van Leefbaar Rotterdam daarmee hom of kuit inzake zijn sterke vermoeden dat deze vorm van deelvervoer in de praktijk bijna uitsluitend gebruikt wordt als alternatief voor verplaatsingen middels het openbaar vervoer en dus alleen maar leidt tot een toename van verkeer door de straten.