Ook hoge discriminatiecijfers op de Erasmus Universiteit?

7 December 2020, 15:50 uur
Politiek
mainImage
Raadslid Yigit (staande)

Denk in Rotterdam meldt dat het aantal meldingen van discriminatie op universiteiten in korte tijd meer dan verdubbeld is. In 2017 waren dat er nog maar 42, maar vorig jaar zijn er maar liefst 98 meldingen gedaan.

Lyle Muns van de Landelijke Studenten Vakbond noemt de stijging van het aantal meldingen zorgwekkend. Reden voor raadslid Yigit om de cijfers te willen kennen van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Maar ook van de Rotterdamse hogescholen, want ook daar neemt - volgens cijfers van EenVandaag - het aantal meldingen toe. In totaal werden in het hoger onderwijs vorig jaar 170 meldingen gemaakt van discriminatie en dat is een significante stijging wanneer er wordt gekeken naar eerdere getallen uit 2018 (142) en in 2017 (104).

Lyle Muns van de Landelijke Studenten Vakbond wijst erop dat veel studenten niet weten waar ze een melding kunnen maken, omdat informatie over meldprocedures vaak ontbreekt bij instellingen in het hoger onderwijs.

Op haar beurt zegt Marijke Naezer, onderzoeker Gender & Diversity Studies aan de Radboud Universiteit, dat universiteiten en hogescholen onder andere bang zijn voor imagoschade. Het ontbreekt ze aan kennis en lef om iets te doen.

‘’Marijke Naezer deed onderzoek naar ongewenst gedrag op de academie en sprak met tientallen medewerkers in het hoger onderwijs. Gedurende het onderzoek kreeg zij steeds hetzelfde patroon te zien. Problemen werden niet serieus genomen en mensen werden zelfs ontmoedigd om een officiële klacht in te dienen. Het zou namelijk geen zin hebben om hierover te klagen’’, zegt Denk-raadslid Yigit, die daarom ook van de Rotterdamse wethouder Wijbenga wil weten of die signalen ook hem bekend in de oren klinken.