Heeft de gemeente Rotterdam gascontracten met de Nederlandse afdeling van Gazprom?
Die vraag komt van juriste Natasha Mohamed Hoesein, Rotterdams raadslid van Denk, als gevolg van de onder dwang van Den Haag afgesloten nieuwe gascontracten en het verplicht opzeggen van de oude uiterlijk per 10 oktober. Veel te voorbarige maatregelen (blijkt inmiddels) die voortvloeiden uit de Europese sancties tegen Rusland.
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil inmiddels dat Jetten, de minister van Economische Zaken en Klimaat, zijn opdracht intrekt, omdat de Nederlandse tak van Gazprom - waar de gemeentes een contract mee hebben - onder Gazprom Duitsland valt en ook door de Duitse overheid wordt bestuurd.
‘’De huidige gasprijzen zijn enorm hoog. Dit betekent mogelijk dat vele gemeentes die gehoor gegeven hebben aan de oproep van de minister veel duurder uit zullen zijn met nieuwe contracten’’, aldus Mohamed Hoesein, die weet dat bijvoorbeeld de gemeente Utrecht door het afsluiten van een nieuw contract te maken heeft met een jaarlijkse stijging van de kosten met maar liefst 11 miljoen euro. ‘’De gasprijs die de gemeente Utrecht betaalt in het nieuwe contract is tien keer hoger dan de gasprijs in het oude contract met Gazprom.’’
‘’Hoe zit dat exact in Rotterdam’’, heeft ze het stadsbestuur gevraagd.