Ook wethouder Karremans eert overleden opruimheld

30 May 2023, 05:55 uur
Politiek
mainImage
Zwerfie Rotterdam

Als eerbetoon aan Eric Alblas lopen Rotterdammers op zaterdag 3 juni de route die de overleden opruimheld bijna dagelijks aflegde met zijn scootmobiel. De tocht start om 13:00 uur bij het Woonzorgcomplex aan de Maashaven waar Alblas woonde en gaat vervolgens langs de Maasoevers naar Cafe ’t Haventje op het Noordereiland. 

Grote kans dat wethouder Vincent Karremans – als ondersteuner van de Eric Alblas Memorial Cleanup – de  route meeloopt. “We moeten met z’n allen de herinnering aan Eric levend houden en zijn werk voortzetten. Het nieuws van zijn overlijden kwam ook bij mij hard binnen. We hebben onlangs nog afscheid van elkaar genomen op het stadhuis. Dat was bijzonder heftig. Ik vond het indrukwekkend en dapper hoe makkelijk hij eigenlijk over zijn einde praatte. Eric heeft, ondanks zijn beperking, laten zien hoe je een enorme bijdrage kunt leveren aan het schoonhouden van de stad. Dat is echt door heel veel mensen gewaardeerd, vandaar dat het verdriet nu zo groot is. Hij gaat heel erg gemist worden in de stad.”

Eric Alblas stond in Rotterdam jarenlang bekend als de ‘lachgasman’. Hij haalde dagelijks honderden tot duizenden lachgaspatronen van straat. Toen patronen onder gebruikers van ballonnetjes plaatsmaakten voor gasflessen, ging hij verder met het opruimen van ander zwerfafval. Alblas stond daarnaast aan de wieg van ‘Burgerblauw’, een bewonersgroep in de Tarwewijk die zich bekommerde over de buitenruimte.

Alblas besloot in december om euthanasie aan te vragen. Hij leed aan een aangeboren bloedstollingsziekte, waardoor de afvalopruimer regelmatig en langdurig moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Door achteruitgang van zijn gezondheid vond hij de meerwaarde van het leven niet meer opwegen tegen de pijn. Alblas overleed op woensdag 24 mei. 

“Eric heeft met zijn aanstekelijke opruimverhalen veel Rotterdammers geïnspireerd om zwerfafval te gaan oprapen”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. “Het overbrengen van zijn liefde voor een schone stad was voor Eric een belangrijke drijfveer in het leven en het maakte hem gelukkig en trots als andere mensen, net als hij, zwerfafval gingen opruimen. Zijn blijvende nalatenschap is dat al die stadsgenoten daarmee doorgaan, in wijken en aan de waterkant. Ter nagedachtenis is er geen betere manier om opruimheld Eric te eren dan het opschonen van zijn meest favoriete route.”