Ook woningwethouder Zeegers vertelt te rooskleurige verhalen

17 July 2024, 06:55 uur
Politiek
mainImage

Ook wethouder Chantal Zeegers doet mee aan het verkondigen van te rooskleurige verhalen over het aandeel sociale huurwoningen, dat Rotterdam aan het bouwen is. 

In een exclusief interview met een redactielid van Open Rotterdam, die als aankomend woningzoekende een serie maakt over haar moeizame zoektocht naar zo’n huurwoning, vertelt de wethouder dat Rotterdamse nieuwbouwplannen voor 25 procent bedoeld moeten zijn voor voor mensen met een sociaal inkomen. De grens daarvan ligt momenteel op 47.699 euro voor alleenstaanden en 52.671 euro voor meerpersoonshuishoudens. 

De bewering van Zeegers dat een kwart van de nieuwbouw sociaal is, klopt niet. Hetzelfde geldt voor haar mededeling dat Rotterdam voor 65 procent bouwt voor sociale en middeninkomens. 

Wat wel klopt is dat de gemeente zich al sinds geruime tijd ten doel stelt om 20 procent sociaal (huur tot 880 euro) en 35 procent in het middensegment (huur tot 1157 euro, koop tot 390.000 euro) te realiseren. Bij elkaar dus 55 procent. Tien procent minder dan Zeegers zegt. 

Pas vanaf 2026, zo staat in de dit voorjaar vastgestelde nieuwe Woonvisie, is het de bedoeling dat er 25 procent sociaal en 40 procent middensegment gaat worden gebouwd. Dat mag als een soort van muziek in de oren klinken voor de wat minder bedeelde starters op de woningmarkt, maar pas over twee jaar?  Eerst zien dan geloven. 

Dat Zeegers bij Open Rotterdam wegkomt met haar te rooskleurige voorstelling van zaken, zal zij de - mede door de gemeente financieel ondersteunde - lokale omroep niet kwalijk nemen. Ook zal de wethouder het geen mankement vinden dat de verslaggeefster aan Zeegers geen uitleg vroeg over het feit dat in de Woonvisie staat dat de Rotterdamse woningcorporaties 124.456 sociale huurwoningen hebben, terwijl de minister er 118.372 telt. Oftewel ruim zesduizend minder.

En dan te bedenken dat volgens de minister van die 118.372 sociale huurwoningen er 2773 een huur hebben bóven de 880 euro. Waardoor het aantal sociaal met een écht sociale huur zelfs nog verder daalt naar 115.599. 

Het is in Rotterdam een hardnekkige gewoonte om het aandeel sociale huurwoningen te hoog in te schatten. Zie ook http://kjonker.blogspot.com/2024/05/onbetaalbaar-sociaal.html