mainImage

Ophef over komst radicale sprekers naar Zuid

Raadsleden Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam), Eskes (CDA) en Versnel (VVD)
30 april 2019, 20:45 uur
Politiek

door Jim Friederich

Op het stadhuis aan de Coolsingel zijn er veel vragen over de komst van twee sprekers naar de Essalam Moskee in Rotterdam. Een spreker is een vertegenwoordiger van Hizb ut-Tahrir, een salafistische beweging die in Duitsland inmiddels is verboden en in Rusland gekwalificeerd is als terroristische organisatie. Ook een spreker namens de salafistische Quba Moskee in Den Haag is aanwezig.

Die bijeenkomst in het gebedshuis in Rotterdam-Zuid zou vrijdag moeten plaatsvinden. De VVD, het CDA en Leefbaar Rotterdam hebben met spoed vragen gesteld aan burgemeester Aboutaleb. De partijen noemen de komst ‘ongewenst’ en ‘bijzonder gevaarlijk’. De AIVD gebruikt de term ‘radicaal’.

Het zou gaan om een panelavond waarbij aanwezigen, mannen en vrouwen gescheiden, spreken over ‘de wijsheden en uitspraken’ van de profeet Mohammed

Raadslid Tim Versnel (VVD) ziet het liefst dat de komst niet doorgaat: ‘’Het gaat volgens de AIVD om een erg radicale groepering, die hun gedroomde kalifaat desnoods met geweld wil bereiken. Je vraagt je af wat de mensen die hen hebben uitgenodigd heeft bezield’’, vindt Versnel. ‘’Dit brengt mensen op totaal verkeerde ideeën en jaagt spanningen alleen maar aan. Buitengewoon zorgelijk. Onze islamitische stadgenoten moeten juist tegen de giftige ideeën van deze lui worden beschermd. De komst van deze persoon moet worden voorkomen.’’

Het is niet de eerste keer dat Hizb ut-Tahrir voet aan de grond in Rotterdam probeert te krijgen. In 2015 ontstond ophef toen de beweging van plan was een lezing te houden in Welkomcentrum De Put aan het Putseplein. Ook toen vroegen politieke partijen de lezing te verbieden. Deze vond uiteindelijk geen doorgang nadat na contact met de organisatie en de gemeente door het centrum besloten werd de huurovereenkomst in te trekken. Destijds noemde de gemeente Rotterdam de groepering ‘’een beweging met gevaarlijke ideeën’’.

Raadsleden Tim Versnel, Tanya Hoogwerf en Chrstine Eskes willen van Aboutaleb weten welke conclusies hij aan de Essalam Moskee verbindt, nu deze moskee de geplande bijeenkomst faciliteert. Ook vraagt het drietal of Aboutaleb op de hoogte was van de komst en als dat het geval is, waarom hij geen actie ondernomen heeft.

Of burgemeester Aboutaleb de bijeenkomst tegen wil gaan houden is nog onduidelijk.