Dagblad010 | Oude doos: Fortuyn blijft bij Leefbaar

Oude doos: Fortuyn blijft bij Leefbaar

Precies 17 jaar geleden, op 12 februari 2002, kwam het partijbestuur van Leefbaar Rotterdam bijeen om te praten of lijsttrekker Pim Fortuyn kon aanblijven. De dagen daarvoor ontstond ophef binnen het bestuur van Leefbaar Nederland. Fortuyn trad daar af als lijsttrekker. Directe aanleiding was een Volkskrant-interview. Daarin zou Fortuyn volgens het bestuur van Leefbaar Nederland gezegd hebben dat hij vindt dat het verbod op discriminatie op de schop moet. Ook stelde hij artikel 1 van de Grondwet in het interview ter discussie. Er ontstond veel ophef, binnen- en buiten de partij. Fortuyn maakte tevens bekend door te gaan met zijn eigen lijst: Lijst Pim Fortuyn (LPF). 

Ondanks het vertrek van de Rotterdammer bij Leefbaar Nederland, betekende dat niets voor zijn rol bij de Rotterdamse afdeling. Het bestuur liet eigenlijk voor het gesprek al weten met Fortuyn door te willen gaan. De belangstelling van de media was tijdens het gesprek groot. Na drie kwartier was de zaak beklonken. Fortuyn en Leefbaar Rotterdam gaan samen door.

Oprichter Ronald Sørensen zei destijds: ''We gaan door. We hebben een goed gesprek met Pim gehad over uitsluitend lokale politiek. Wat dat betreft kunnen we met elkaar door een deur. Later zei Fortuyn zelf: ''Ik heb nergens gezegd dat we artikel 1 van de Grondwet moeten schrappen. Ik heb alleen gezegd dat als de vrijheid van meningsuiting daardoor op een onaanvaardbare wijze wordt ingeperkt, moet je er maar eens over nadenken om dat te schrappen. Dat is iets heel anders. En dan zegt men dat ik gezegd zou hebben dat racisme dan wordt toegestaan. Waarom?''