mainImage

Pegida mag varken braden naast moskee

Afbeelding is niet meer beschikbaar
24 mei 2018, 17:00 uur
Politiek

Alleen de vier raadsleden van DENK stemden tijdens de raadsvergadering voor het verbieden van de BBQ-demonstratie van Pegida naast een moskee. De veertig andere aanwezige raadsleden volgden de verklaring van burgemeester Aboutaleb, dat een religie nu eenmaal niet leidend is aan een Grondwet. Ook het islamitische Nida. Demonstreren is een recht. DENK wilde een uitzondering, omdat de aangekondigde actie van Pegida tijdens de ramadan in de ogen van de moslimbeweging de onbelemmerde, veilige en vrije gebedsgang verhindert. Uitslag: 40-4.

Fractieleider Stephan van Baarle was fel in zijn betoog, bestempelde Pegida als extreem-rechts, vond dat voor deze actiegroep in Rotterdam de rode loper was uitgelegd en verweet de gemeente gebrek aan urgentiegevoel. Dat laatste was tegen het zere been van burgemeester Aboutaleb en het vermoeden van een rode loper wuifde hij weg met de opmerking dat in Nederland alleen de rode loper wordt uitgelegd voor de vrijheid van meningsuiting.

Pegida wil een varken aan het spit rijgen naast de Laleli-moskee op Zuid ten tijde van een gebed en ook nog overdag tijdens de ramadan wanneer moslims niet mogen eten. Onfatsoenlijk was de algemene mening van de overige raadsleden, maar verder gingen ze niet mee met DENK in protest tegen dit voornemen. Wel las Co Engberts (PvdA) ter steun aan DENK nog enkele haattweets voor, die hij walgelijk vond. Zoals: ‘’Pleur op met je ramadan.’’

Omdat DENK rekening had gehouden met de afwijzing zat er nog een tweede motie achter de eerste en die ging over het veiligheidsaspect. De moskee ligt midden in de woonwijk Charlois en Van Baarle had vanuit moslimkringen vernomen dat er tegendemonstraties zouden worden voorbereid. Dus was zijn tweede vraag of het college bereid was om veiligheidsmaatregelen te nemen. Op dat punt kreeg hij wel aanzienlijk méér steun, maar uiteindelijk toch onvoldoende. Uitslag: 25-19.


Foto: Digitaal Dagblad