Peiling EenVandaag: Hoekstra en Rutte populairste ministers

14 September 2020, 09:32 uur
Politiek
mainImage
ANP

Van alle ministers in het kabinet Rutte III krijgt Wopke Hoekstra van Financiën het meeste vertrouwen van Nederlanders. Premier Mark Rutte eindigt dit jaar als tweede in een peiling van EenVandaag. Het programma hield een enquête onder ruim 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Zeven op de tien deelnemers (69 procent) hebben vertrouwen in Hoekstra. Veel mensen omschrijven hem als ‘kundig’. Ook vinden ze dat hij taaie kost duidelijk kan overbrengen, al wordt hij ook omschreven als ‘degelijk’ en ‘saai’, aldus EenVandaag.

De helft (53 procent) van de ondervraagden heeft vertrouwen in Rutte. Eerder werd hij door veel mensen vooral gezien als iemand die opkwam voor de belangen van VVD-kiezers. De grootste groep, 47 procent, vindt Rutte nu vooral een premier voor alle Nederlanders, vier op de tien (42 procent) vinden nog dat hij vooral een VVD-leider is.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees viel vorig jaar nog buiten de top 10, maar eindigt dit jaar als derde. Bijna de helft, 48 procent, heeft vertrouwen in hem. Hij wordt gezien als hét gezicht van de steunpakketten. Ook wordt hij vaak omschreven als ‘harde werker’, vooral in relatie tot het Pensioenakkoord.

Het onderzoek over het kabinet is gehouden van 9 tot en met 11 september 2020.


Door: ANP