Pijnlijke partijruzie bij Denk: wie wordt wethouder?

26 March 2022, 23:09 uur
Politiek
mainImage
Kuzu (2x links) en Achbar (2x rechts)

Het botert niet meer binnen de fractie van de moslimpartij Denk in Rotterdam sinds het voor de huidige fractievoorziter Achbar duidelijk is dat zijn lijstduwer en Tweede Kamerlid Kuzu met het aanvaarden van het gemeenteraadslid op basis voor voorkeurstemmen uit is op een wethouderspositie.

Aanvankelijk werd gedacht dat Kuzu slechts tijdelijk raadslid wilde zijn om net als in 2018 tijdens de coalitieonderhandelingen de vinger aan de pols te kunnen houden, maar hij heeft meer ambities. En dat zijn wel dezelfde als Achbar en daar wringt de schoen.  

De baantjesruzie binnen Denk, die in direkt betrokken stadhuiskringen wordt bevestigd en het apponderwerp van-de-dag is, komt de jonge partij slecht uit nu coalitieverkenner Herman Jager met het vooral voor de Leefbaar-kiezers niet te bevatten voorstel is gekomen om een stadsbestuur te formeren met Leefbaar, VVD, D66 en Denk. Dat zou in 2002 bij de opkomst van Fortuyn trouwens ondenkbaar zijn geweest. 

Ook rouleert er op socialmedia een brief van een Denk-groepering, die zich de Denkklokkenluiders22 noemt en per mail aan de media een anonieme brief-van-verontrusting heeft gestuurd (*). De tekst luidt:

‘’Met het innemen van de raadszetel wil Kuzu zelf de onderhandelingen voor een coalitie voeren en Achbar buitenspel zetten, met als uiteindelijke doel een wethouderpost voor zichzelf opeisen. Waarom zou een Kamerlid met een overvolle agenda die geen tijd heeft om de burgers te woord te staan, er anders voor kiezen om raadslid in Rotterdam te worden?

Omdat de verkiezingen in Den Haag uitgelopen zijn op een fiasco heeft Kuzu zijn zinnen gezet op zijn thuishaven Rotterdam. Het aanvankelijke doel was dat ook Chahid Azarkan, de broer van Farid - die als lijstduwer op de lijst stond - een raadszetel zou innemen om zo een nog een grotere machtsblok in de Rotterdamse DENK-fractie te kunnen vormen. Chahid Azarkan haalde bijna 1000 stemmen, net niet genoeg om de voorkeursdrempel te halen. Hij werd op het laatste moment ‘geparachuteerd’ en op de kandidatenlijst geplaatst zonder dat hij de selectieprocedure had doorlopen. Dit leidde tot ongenoegen onder Achbar en de rest van de fractie.

Naast Azarkan was ook het broertje van Tunahan Kuzu, Kemal Kuzu, kandidaat in Rotterdam. Hij is na de verkiezingen van vorige week gekozen als wijkraadslid in Rotterdam. Vlak voor de verkiezingen deelde Tunahan Kuzu een foto op Instagram van een etentje samen met Farid Azarkan en hun broertjes. Met deze foto gaven de Kamerleden een signaal af aan de Rotterdamse DENK-fractie.

Binnen DENK is het lang en breed bekend dat Kuzu al lange tijd weg wil uit de Tweede Kamer en wethouder wil worden in een grote stad. Kuzu en Azarkan runnen DENK als een familiebedrijf. Aan partijdemocratie en doorontwikkeling van lokale DENK-politici hebben zij geen boodschap. Iedereen die in hun weg staat, wordt de partij uitgewerkt. Het belooft een heet voorjaar te worden in Rotterdam...''

(*) Bij het lezen van de brief van de zogenaamde Klokenluiders moet men zich dus wel bedenken dat de tekst wellicht óók uit een heel andere hoek dan die van Denk kan komen.