Ongeveer 1.700 woningzoekenden hebben zich ingeschreven voor een woning via de pilot Eerlijk te Huur. Daarvan zijn er in totaal 229 voorgedragen door het systeem, waarna 74 van deze woningzoekenden zijn uitgenodigd voor een bezichtiging.
Woningwethouder Zeegers meldt die cijfers omdat het aanbodsysteem ‘Eerlijk te Huur’ interessant blijkt. Het moet bijdragen aan een objectieve en transparante werkwijze in de toewijzing van woningen en selectie van huurders. Door specifieke persoonskenmerken in deze eerste fase niet te delen met de verhuurder, wordt de kans op subjectieve oordeelsvorming en (onbewuste) discriminatie kleiner geacht. Denk aan kenmerken zoals naam, leeftijd, afkomst of nationaliteit.
Op basis van de opgegeven wensen van een verhuurder en de gegevens in het Woonpaspoort, krijgen woningzoekenden een ‘huurderscore’ die aangeeft in hoeverre wensen van verhuurders en gegevens van woningzoekenden overeenkomen. Het aanbodsysteem draagt vervolgens een selectie van de meest relevante kandidaten (anoniem) voor aan makelaars, zodat makelaars uitnodigingen voor de bezichtigingen kunnen versturen.
In een reactie op de eerste resultaten heeft zowel de Vereniging Verhuurmakelaars Rotterdam als het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam laten weten dat er ook nadelen kleven aan het systeem. Ze zijn bang dat verhuurders/verhuurmakelaars met dit aanbodsysteem worden belemmerd in hun verhuurproces en vrezen bovendien voor een verhoogde kans op fraude.