Niet alleen professionele zorgverleners, maar ook mantelzorgers moeten een zorgbonus krijgen. Liesbeth Hoogendijk, bestuurder van MantelzorgNL, vindt het daar de hoogste tijd voor. De Mantelzorglijn krijgt dagelijks signalen binnen van mantelzorgers die op omvallen staan omdat er ook op hen een groot beroep wordt gedaan tijdens de corona-uitbraak.
Hoogendijk vindt dat mantelzorgers net zo goed waardering en erkenning van het kabinet verdienen. En een zorgbonus. "Al ruim een jaar hebben we te maken met corona en juist voor mantelzorgers blijft het een extra zware tijd. Nog steeds moeten zij inspringen doordat de professionele zorg en ondersteuning nog niet op orde is. Ze zitten in zelfisolatie (omdat ze bang zijn degene voor wie ze zorgen te besmetten) en krijgen geen voorrang bij vaccinatie. Eerder stonden mantelzorgers al achteraan in de rij bij het testen en het verkrijgen van persoonlijke beschermingsmiddelen."
Ook Paul den Daas, de Rotterdamse afdelingsvoorzitter van Alzheimer Nederland, schreef hierover een brief aan wethouder De Langen. ''Mantelzorgers zijn een belangrijke factor voor het in stand houden van een gezonde, inclusieve Rotterdamse samenleving. Maar uit de praktijk blijkt dat er een grote wissel op hen getrokken wordt. Niet zelden wordt hun geleverde zorg ondergewaardeerd en wordt onderschat wat zij inleveren. Verlies aan banen, verlies aan contacten, niet meer gezien worden en eenzaamheid zijn dikwijls aan de orde. Voor mantelzorgers van mensen met dementie geldt dit zeker. Gemiddeld leveren deze mantelzorgers 40 uur zorg per week. Zoals u eerder in de dementiemonitor hebt kunnen lezen voelt landelijk 39 % zich tamelijk zwaar belast en 14% zich zeer zwaar belast of overbelast, in Rotterdam is dit respectievelijk 41% en 28%.''