Dagblad010 | Pleinweg is 'brandgrens' Leefbaar-Denk

Pleinweg is 'brandgrens' Leefbaar-Denk

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Een gedetailleerde uitslag van de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezing van afgelopen woensdag leert dat er in de havenstad nog altijd 707 inwoners gestemd hebben op de politieke partij Jezus Leeft. Die vaststelling werd gedeeld door 17.712 stemmen voor het CDA en CU SGP. Bijna tweemaal zoveel moslims (29.344) denken dat Mohammed nog leeft, verdeeld over de partijen Denk en Nida.

Voor het eerst kan men ook goed zien waar de grootste politieke partijen in Rotterdam hun fans hebben. De bolwerken voor Leefbaar Rotterdam zitten aan de randen van de stad. Eigenlijk is alleen het centraal gelegen Alexanderpolder een uitzondering. Daar stemde men bijna deur na deur Leefbaar. De grootste partij van Rotterdam heeft verder het merendeel van zijn aanhang in Schiebroek, 110 Morgen, het Kleiwegkwartier en is op Zuid is het heer en meester over de totale zuidgrens.

Er is zelfs 'een brandgrens' zichtbaar tussen de twee moslimpartijen en Leefbaar. Het merendeel van de stemmers boven de Pleinweg, Strevelsweg en Breeweg richting de haven stemt Denk of Nida, daaronder Leefbaar.

GroenLinks en D66 zijn populair in de jongerengebieden: Bergpolder, Liskwartier en Blijdorp. GroenLinks extra in de Agniesebuurt. Terwijl Nida en Denk hun stemmers behalve in Zuid zochten en ook kregen in wijken als Spangen, Bloemhof, Hillesluis, de Essenburgbuurt en het Oude Noorden. De Partij van de Arbeid en het CDA zijn niet wijkgebonden. De VVD wel: stijf bovenaan in Kralingen, Hillegersberg en het Scheepvaartkwartier, terwijl de SP in de Wielewaal kampioen is.

Opvallend: Leefbaar Rotterdam heeft veel laten bouwen in het hartje van de stad, maar daar hebben ook D66 en de VVD van mee geprofiteerd.

 


Foto: Digitaal Dagblad