Politie Rotterdam gaat handhaven op gebruik lachgas

4 July 2021, 10:57 uur
Politiek
mainImage
Wijkagent Buytenwegh

De Rotterdamse politie gaat in samenwerking met Boa’s vanaf morgen in de wijken Prins Alexander, Delfshaven en Feijenoord handhaven op het gebruik van lachgas. Het is een samenwerking met het Stedelijk Team Jongerenwerk waarmee de vindplekken, de bekende parkeerterreinen worden aangewezen. Na deze actie hoopt men aan de hand van het aantal bekeuringen betere cijfers te hebben over het gebruik en de handel.

Hard nodig nu artsen alarm hebben geslagen omdat jongeren het gevaar van lachgas vaak niet serieus nemen. Geconcludeerd is dat door extreem gebruik van lachgas er een gevaarlijk tekort aan vitamine B12 ontstaat. Daardoor kunnen bloedstolsels ontstaan die steviger zijn dan anders en lastiger te behandelen. Met complicaties als longembolie tot gevolg. Bij een jonge patiënt moest zelfs een been worden geamputeerd als gevolg van trombose in een slagader”, melden artsen in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.

In Rotterdam is uit een onderzoek in 2020 naar gebruik van lachgas onder jongeren op het voortgezet onderwijs gebleken dat het toen al onder vierdeklassers behoorlijk was toegenomen. In 2015 had 5,1% ooit lachgas gebruikt, in 2019 bedroeg het percentage al 9,9%. Ook werd in kaart gebracht dat jongeren uit de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs in de regio Rotterdam meer dan 10 ballonnen per keer gebruiken.

‘’Bij het IJsselland Ziekenhuis zijn door neurologen enkele gevallen geregistreerd, maar geven kinderartsen aan dat zij nog geen jongeren met ernstige klachten na gebruik van lachgas hebben gezien. Het Ikazia Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis, het Sint Franciscus Gasthuis en het Erasmus Medisch Centrum (EMC) kunnen bovengenoemde aantallen op basis van hun registratiemethoden niet achterhalen’’, aldus zorgwethouder De Langen in antwoord op vragen van de fractie van Denk.

Wel is het zo dat er met ziekenhuizen nu goede afspraken gemaakt gaan worden ‘’over reguliere rapportage van opnamen van jongeren als gevolg van alcohol- en drugsgebruik, waaronder natuurlijk lachgasgebruik’’, aldus de wethouder. ‘’En met deze rapportages en de gesprekken die we regulier met het jongerenwerk en onze verslavingspreventie-organisatie voeren, kunnen we op eventuele zorgelijke signalen gerichter reageren.’’

Op scholen wordt aan ouders tijdens ouderbijeenkomsten al ruimschoots voorlichting gegeven over de risico’s van lachgas.